Storm Zorba aan land in Griekenland

Tropische storm Zorba heeft ‘landfall’ gemaakt in het westen van Griekenland. De kern van de storm heeft inmiddels de stad Kalamata bereikt. Zorba gaat gepaard met fikse onweersbuien. Daarbij valt regionaal tot en met maandag 100-200 mm. In de bergen kunnen de neerslagsommen lokaal zelfs oplopen naar 250 mm! Komende uren trekt de storm verder richting Athene. Morgenmiddag bereikt het tropische systeem Turkije. De storm gaat dan in de buurt van Istanboel aan land.

De wind valt tot nu toe mee. In Pylos, in het zuidwesten van de Peloponnesos, werd een windstoot gemeten van 87 km/uur. Komende uren zal de wind verder aantrekken. Daarbij is in het uiterste zuiden van de Peloponnesos kans op zware windstoten van circa 100 km/uur. De meeste regen viel tot nu toe in Kremmydia met 127 mm. Regionaal liepen de neerslagsommen op naar 20-50 mm. Het einde van de buien is nog niet in zicht en vanmiddag en vanavond komen hier nog vele millimeters bij. In de Peloponnesos valt uiteindelijk 50-150 mm.

Neerslagverwachting volgens het weermodel Hirlam. Op veel plaatsen valt ruim 150 mm regen.

Athene

Vanavond bereikt Zorba Athene. De Griekse hoofdstad heeft nu al te maken met de eerste onweersbuien die bij de storm horen, maar komende uren worden de buien alleen maar heviger. Daarbij is kans op windstoten van 80-100 km/uur. Naar verwachting valt in en om Athene 100-200 mm. Lokaal lopen de neerslagsommen nog wat verder op. Het stormweer houdt in de Griekse hoofdstad tot en met zondagochtend aan. Zondagmiddag worden de buien minder fel. Bovendien neemt de wind sterk in kracht af.

Warm zeewater

Zorba trekt zondagmiddag zeer langzaam in noordoostelijke richting over de Egeïsche Zee. Het warme zeewater zorgt ervoor dat de storm nog wat in kracht kan toenemen. Op de eilanden Lesbos en Limnos is daardoor kans op windstoten van 90-120 km/uur. De onweersbuien gaan gepaard met veel regen en hierdoor komt het op veel plekken tot wateroverlast. Zondagavond komt de storm in het noordwesten van Turkije aan land en zwakt Zorba snel af. De westkust van Turkije, de regio rond Istanboel en het noordoosten van Griekenland krijgen nog wel te maken met felle regen- en onweersbuien waarbij regionaal ruim 50 mm kan vallen. Van stormwinden is dan geen sprake meer.

Storm Zorba maakt ‘landfall’ in het westen van de Peloponnesos. Let op het ‘oog’ van de storm. Foto: “NASA”

Geen medicane

De storm bereikt geen orkaankracht en daardoor is geen sprake van een zogenaamde ‘medicane’. Voorwaarde voor een orkaan is namelijk dat de wind gemiddeld over minimaal 10 minuten met meer dan 117 km/uur waait. Dit is vandaag nog niet gebeurd en gezien de huidige verwachting is de kans zeer klein dat Zorba ook daadwerkelijk tot een orkaan uitgroeit.


Slecht weer op vakantie? Zorg voor leuke afleiding! Bij Intertoys shop je nu met extra korting dankzij deze exclusieve kortingscode!

Tags:

De vorst is weer in het land en dat laat zich merken! Afgelopen nacht vroor het op veel plaatsen. Het was zelfs de koudste septembernacht sinds 1971. Lees meer

Bij ons staat de herfst alweer een tijdje op de racekalender, maar in het zuiden van Rusland is de zomer nog niet voorbij. Het wordt een broeierige dag. Lees meer