Warmste september ooit aan zee

Aan de kust was het de warmste september ooit. In Vlissingen was het gemiddeld zelfs 19,0 graden tegen 15,8 normaal. Het record stond daar op 18,7 graden uit 2006. Op het hoofdstation in De Bilt was het de op twee na warmste september sinds 1901 met 17,3 graden tegen 14,5 normaal. Het record blijft in handen van 2006 met 17,9 graden. September was ook de op twee na zonnigste en het was zeer droog.

Zonurengrafiek september 2016Gemiddeld over het land scheen de zon ongeveer 215 uur tegen 143 normaal. Alleen in 1959 en 1928 was het nog iets zonniger met respectievelijk 232 en 220 zonuren. Er viel gemiddeld circa 25 mm tegen 78 normaal en daarmee komt deze maand in de top-10 van droogste septembermaanden.

Recordaantal warme dagen

Tot dusver telt De Bilt 26 warme dagen (maxima van 20 graden of meer). Daarmee wordt de recordhoeveelheid warme septemberdagen uit 2006 geëvenaard. Misschien wordt het vandaag nog een keer 20 graden en noteren we een absoluut record van 27 warme dagen in De Bilt. Een gemiddelde september telt tien warme dagen en twee zomerse dagen (maxima van 25 graden of meer). Dit jaar waren er 7 officiële zomerse dagen. Dat is er 1 minder dan in recordjaar 2006. Op 13 en 14 september werd zelfs de tropische 30 graden bereikt. Nooit eerder kende september twee tropische dagen in De Bilt.

Vier recordwarme dagen – hittegolf in Arcen

Op 13, 14 en 15 september werden warmterecords verpulverd. Ook beleefden we de warmste 25 september. In De Bilt was het op 14 september het warmst met 31,4 graden. Nooit eerder was het zo laat in september zo warm. Tot dit jaar was het na 5 september in De Bilt überhaupt nooit tropisch geweest.

Nog warmer was het in het zuidoosten. In Arcen kwam het zelfs tot een uitzonderlijk late hittegolf. De hoogste temperatuur van de maand was 33,1 graden en werd gemeten op 13 september in Gilze-Rijen en Eindhoven.

Temperatuurgrafiek september 2016

Door koude nachten landinwaarts geen recordwarme september

Tweede helft van de maand koelde het tijdens de vaak heldere en windstille nachten flink af. Deze koude nachten zijn de belangrijkste reden waarom september landinwaarts niet de warmste ooit was. Het koudst was het deze maand op 27 september met 3,6 graden in Deelen. Aan de grond koelde het in Eindhoven af tot 0,2 graden.

Onder invloed van een bijzonder warme Noordzee verliepen de nachten aan de kust beduidend zachter en daarmee was het aan zee wel een recordwarme september. Halverwege de maand bleef de temperatuur langs de kust zelfs meerdere nachten boven 20 graden. Een serie van zulke tropennachten is nog nooit eerder voorgekomen in september.

Neerslaggrafiek september 2016Droogte

Momenten met regen waren zeldzaam deze septembermaand en als het regende waren dit meestal geen grote hoeveelheden. Lokaal viel een enkele keer wel een stevige bui. In de Achterhoek was het kurkdroog met slechts 5-10 mm regen. Ook in het oosten van Zeeland en het oosten van Brabant was het erg droog met neerslagsommen van 10-15 mm.

In het noorden van het land was het natter en viel ongeveer 50 mm. De natste plaats van het land was Nes (Ameland). Door de buien van de laatste dagen van de maand viel daar met 70 mm bijna de normale maandhoeveelheid.

De droogte is goed zichtbaar aan het gele gras en bomen met verdorde bladeren. De eerste bladval heeft dan ook meer met droogte te maken dan met de start van de herfst. Hoge temperaturen hebben de verkleuring van de bladeren vertraagd. Bomen die niet diep wortelen, zoals populieren, hebben wel gele en bruine bladeren als gevolg van de droogte.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Aan de kust was het de warmste september ooit. In Vlissingen was het gemiddeld zelfs 19,0 graden tegen 15,8 normaal. […] Lees meer

Aan de kust was het de warmste september ooit. In Vlissingen was het gemiddeld zelfs 19,0 graden tegen 15,8 normaal. […] Lees meer