Juni 2018 zeer warm en uitzonderlijk droog

De eerste maand van de meteorologische zomer is meteen warm en droog. Juni sluit zonovergoten en zomers tot lokaal tropisch af. Met 17,5 graden tegen 15,6 normaal is juni 2018 zeer warm. Daarnaast is de huidige maand de droogste junimaand sinds 1962. Gemiddeld over het land viel amper 27 mm regen tegen 68 normaal. Met circa 211 uur zon was het ook wat zonniger dan normaal.

De gemiddelde temperatuur van juni is uitgekomen op 17,5 graden. Daarmee is het de op vijf na warmste juni sinds 1901. Vorig jaar beleefden we de warmste junimaand ooit gemeten.

Veel zachte nachten

Het temperatuurverloop kende weinig extremen. Op 7 juni werd in De Bilt tot nu toe de hoogste maximumtemperatuur genoteerd met 28,6 graden. In Hupsel (de Achterhoek) werd het op deze dag 30,3 graden. Op 30 juni werd het opnieuw lokaal tropisch warm. In het Limburgse Arcen steeg de temperatuur naar 30,1 graden.

De hoge maandgemiddelde temperatuur wordt vooral veroorzaakt door veel zachte nachten. Tijdens ongeveer de helft van de nachten lag de minimumtemperatuur rond 15 graden. Slechts op een paar nachten werd het kouder dan 10 graden. De laagste temperatuur in De Bilt werd gemeten op de 23e met 8,9 graden. Ondanks de overwegend zachte nachten werd toch lokaal vorst aan de grond waargenomen. In de vroege ochtend van 26 juni werd in Gilze-Rijen (nabij Tilburg) op klomphoogte -0,6 graden gemeten.

De maand telt maar liefst 21 warme dagen (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) tegen 14 normaal. Het kwam in De Bilt tot 6 zomerse dagen. Normaal bereikt de temperatuur 5 keer de 25 graden. Tot tropische warmte is het niet gekomen. Gemiddeld komt het eens in de drie jaar tot tropische temperaturen in De Bilt (minstens 30 graden op de thermometer).

Sinds 1962 niet meer zo droog

In 56 jaar is juni gemiddeld over het land niet zo droog geweest als dit jaar. Daarbij kwam het alleen op 1, 7 en 8 juni regionaal tot zware buien. Op 1 juni waren de buien vooral voor Zuid-Drenthe met als natste plek Zweelo (66 mm). Op 7 juni deden de buien het oosten van Brabant en Noord-Limburg aan; in Someren viel 44 mm. Op 8 juni was het in de Gelderse Vallei, de westelijke Veluwe en de Achterhoek nat.

Op andere dagen viel af en toe wat lichte (mot)regen, waarbij het onder de bomen nog droog bleef. Op veel plaatsen in het midden, westen en zuiden is het de droogste juni sinds 1901. In het zuidwesten van Zeeland bleef het nagenoeg droog met slechts 1 mm in Westkapelle en Vlissingen en 2 mm in Philippine. Ook elders in Zeeland en in Brabant en Zuid-Holland bleef de neerslagsom op een aantal plaatsen onder 10 mm steken. Het Drentse Zweelo kreeg de meeste neerslag met 84 mm.

Neerslagtekort neemt snel toe

Mei 2018 verliep recordwarm, zeer zonnig en gemiddeld over het land al behoorlijk droog. Samen met een warme en zeer droge juni veroorzaakt dit een flink neerslagtekort. Het verschil tussen verdamping en neerslag groeide deze maand van 70 naar 150 mm. Er verdampte sinds 1 april (begin groeiseizoen) 150 mm neerslag meer dan er viel. Ook het vooruitzicht naar de eerste dagen van juli ziet er zonnig en droog uit en het neerslagtekort zal doorgroeien naar ruim 210 mm. Hiermee gaat het groeiseizoen van 2018 tot de 5% droogste jaren behoren.

Iets zonniger dan normaal, bewolkte periode midden in de maand

Zonnige dagen en dagen met wolkenvelden wisselden elkaar af. Daarbij waren regelmatig flinke verschillen in het land. Vooral in de periode 12 t/m 24 juni waren er veel overwegend bewolkte dagen. De stroming was vaak noordwestelijk en vanaf de Noordzee trokken uitgestrekte wolkenvelden over het land. De laatste zes dagen van de maand verlopen zeer zonnig.

Over de hele maand genomen scheen de zon het meest in het zuidwesten. In Vlissingen scheen de zon 251 uur. In Leeuwarden bleef de teller blijven steken op 191 uur. Gemiddeld over het land komt het totaal uit op 213 zonuren en daarmee is het aan de zonnige kant. Normaal telt juni 201 uur zon.


Kies alvast voor voordelige energie voor komende winter! Bij Essent profiteer je nu van korting dankzij deze exclusieve acties en aanbiedingen!

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De eerste helft van 2018 heeft een recordaantal warme en zomerse dagen. De Bilt komt op maar liefst 51 warme […] Lees meer

Komende dagen is het ideaal strandweer met 27 tot lokaal 29 graden aan de Hollandse stranden. Aan de noordzijde van […] Lees meer