Zomerdip in het weekend

Komend weekend lijkt het wel herfst. Zaterdag beleven we een heuse zomerdip met maxima van slechts 15-17 graden. Het regent een groot deel van de dag en er staat een stevige wind. Voor festivals zoals Concert at Sea, Zomerkriebels en Free Festival is dat slecht nieuws. Zondag hebben we te maken met buien. Tussendoor schijnt soms de zon en het wordt met 18 graden aan zee tot 20 in het zuidoosten iets minder fris. Na het weekend wordt het waarschijnlijk droger, zonniger en warmer. De zomerdip lijkt dan voorbij.

Vandaag en morgen moeten we het ook al doen met grijs en buiig weer, maar koud is het nog niet met maxima van 20-23 graden. De meeste buien zijn vandaag en morgen vooral in de middag en avond in het binnenland actief. Langs de westkust is het vrijdagavond zo goed als droog en dat is gunstig voor Concert at Sea op de Brouwersdam.

Hoewel het soms flink kan plenzen zullen de buien minder neerslag achterlaten dan gisteren. Toen viel op de Veluwe en in Friesland op veel plaatsen 30-50 mm. In Grou (Friesland) viel zelfs 71 mm en in Heerde (Gelderland) 70 mm. Neerslagsommen van meer dan 70 mm per dag komen per plek in ons land gemiddeld eens in de vijfentwintig jaar voor! Normaal valt in heel juni ongeveer 68 mm.

Veel wind bij Concert at Sea

In de nacht naar zaterdag trekt vanuit het westen een regenzone over het land. Al in de vroege ochtend bedekt het regengebied het hele land en het blijft overdag lang slepen. In de kustprovincies wordt het tweede helft van de middag waarschijnlijk weer droog en in het oosten pas begin van de avond. De regenzone kan nog iets vervroegen of vertragen, maar waarschijnlijk profiteren de festivals Concert at Sea op de BrouwersdamFree Festival op het Almeerderstrand en Zomerkriebels in Utrecht Papendorp in ieder geval van een droog avondprogramma. Als het meezit wordt het al in de loop van de middag droog.

Tijdens de regen is het hooguit 15 graden. Als het droog wordt stijgt de temperatuur verder naar 17 graden. Normaal is het begin juli 20 graden op de Wadden tot 23 in het zuidoosten. Een stevige westenwind maakt het voor het gevoel extra fris. Er moet op de Brouwersdam de hele dag rekening gehouden worden met een krachtige noordwestenwind, 6 Bft. Een trui en een poncho zijn dus geen overbodige luxe. In de avond neemt de wind iets af in kracht. Bij het door Nederlanders ook drukbezochte Rock Werchter in België waait het minder hard maar regent het waarschijnlijk tot in de eerste uren van de avond.

Buien en wat zon op zondag

Zondag ziet het weer er iets beter uit dan zaterdag, maar voor een julidag is het weer niet om over naar huis te schrijven. Er staat een matige, aan zee (vrij) krachtige, westen- tot noordwestenwind en het wordt 18 graden langs de kust tot 20 in het zuidoosten.

In de ochtend trekt een gebied met lichte regen en motregen over het land. ’s Middags knapt het weer op. Er valt dan nog een enkele losse bui, maar de zon breekt ook zo nu en dan door. Eind van de middag wordt het in de kustprovincies waarschijnlijk geheel droog en vrij zonnig.

Na het weekend droger en zonniger

Vanaf maandag breidt een hogedrukgebied zich uit over ons land. Daardoor neemt de kans op neerslag af en krijgen we de zon vaker te zien. De temperatuur stijgt daarbij geleidelijk naar 20 graden op de Wadden tot lokaal 25 graden in het zuidoosten. In de tweede helft van de week neemt de kans op buien weer toe.

De regen die tot en met dit weekend valt zal de droogte nog niet structureel verhelpen. Hoewel het land nu op veel plaatsen nat is van de regen en het gras weer groen kleurt, blijven de grondwaterstanden laag. Droogteproblemen kunnen hierdoor snel terugkeren, wanneer een nieuwe droge periode aanbreekt. We hebben een natte julimaand nodig om het neerslagtekort terug te brengen naar normale proporties, maar daar zit vakantievierend Nederland natuurlijk niet op te wachten.

Foto: Jannes Wiersema


Dan winkelen we lekker online! Gelukkig profiteer je bij Expresso van extra korting met deze unieke kortingscode!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Komend weekend lijkt het wel herfst. Zaterdag beleven we een heuse zomerdip met maxima van slechts 15-17 graden. Het regent […] Lees meer

Komend weekend lijkt het wel herfst. Zaterdag beleven we een heuse zomerdip met maxima van slechts 15-17 graden. Het regent […] Lees meer