Tropisch warmterecord in De Bilt: 30,7 graden

Het is vandaag de eerste officiële tropische dag van 2018 en bovendien de warmste 29 mei ooit gemeten. Om 14:40 uur werd het in De Bilt 30,7 graden. Het oude dagrecord voor 29 mei stond op 30,0 graden en werd gemeten in 1944. In het oosten van het land werd het nog warmer met maxima van 31 tot bijna 32 graden. Het warmst werd het op weerstation Lelystad met 31,9 graden. 

Vanaf halverwege de middag zijn zware onweersbuien ontstaan. Meer hierover in ons live-blog.

De laatste keer dat het in De Bilt tropisch warm werd is ruim 11 maanden geleden, namelijk op 22 juni 2017. In de maanden juli, augustus en september werd de tropische 30 graden vervolgens niet meer gehaald. Lokaal werd het gisteren, op 28 mei, al voor het eerst tropisch warm.

Normaal begin juli pas de eerste officiële tropische dag

De eerste officiële tropische dag dient zich dit jaar vroeg aan. Gemiddeld genomen beleven we de eerste officiële tropische dag op 4 juli en passeren we in De Bilt vier keer per jaar de 30-gradengrens. Vorig jaar werd het op 27 mei voor het eerst tropisch in de Bilt. In 2016 moesten we wachten tot 20 juli. De vroegste officiële tropische dag ooit was op 9 mei in 1976. In 1949 bleven tropische dagen in De Bilt de hele zomer uit, maar lukte het op 5 september alsnog.

Voor de opwarming van het klimaat was het heel normaal dat het maar eens in de 2 jaar tot een tropische dag kwam in De Bilt. Tot de jaren 90 waren er maar liefst 37 jaren waarin het helemaal niet tot een officiële tropische dag kwam in De Bilt. Nu is zoiets ondenkbaar, de laatste zomer zonder tropische dagen op het landelijk hoofdstation was 1993. In de periode 1905-1910 werd er zes jaar op rij geen officiële tropische dag genoteerd.


Met dit geweldige weer naar Julianatoren? Dan profiteer je nu van extra kortingen dankzij onze exclusieve aanbieding!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Het noodweer dat over het land trok heeft voornamelijk wateroverlast veroorzaakt. Er viel niet alleen veel regen, maar de neerslag […] Lees meer

Vandaag was de eerste lokale tropische dag van het jaar. In Hupsel (de Achterhoek) werd het om 15:10 als eerste […] Lees meer