Het weer op schrikkeldag

Schrikkeldag 2016 verloopt zonnig. In De Bilt wordt het misschien wel de zonnigste schrikkeldag sinds de start van de metingen in 1901. In het binnenland schijnt de zon van zonsopkomst tot zonsondergang vrijwel onafgebroken. In het westen en noorden begint de dag met enkele wolkenvelden en in het noordoosten moet de zon eerst mist wegbranden. In de middag wordt het als laatste ook op de Wadden zonnig. De maximumtemperatuur komt uit rond een graad of 6.

Schrikkeldag in het verleden

Qua temperatuur beleven we dit jaar een vrij normale schrikkeldag, alleen de nacht is wat aan de koude kant. De warmste schrikkeldag sinds de start van de metingen in De Bilt was die van 1992 met een maximumtemperatuur van 15,7 graden en het koudst was het op 29 februari 1904 met een maximumtemperatuur van -1,1 graden. De koudste schrikkelnacht staat op naam van 1924 met -7,8 graden.

Het jaar 2000 kende de natste schrikkeldag met 11,1 mm neerslag in De Bilt. Schrikkeldag 2008 volgt met 9,6 mm. Toen stormde het en kwam er zeer zware windstoten voor. In 1932 scheen de zon het meest met 9,6 uren, gevolgd door 1992 met 9,1. Aan de genoemde extremen is te zien dat het weer op schrikkeldag net zo grillig als op elke andere februaridag.

Meteorologische lente start met sneeuw, daarna herfstachtig

Dinsdag start de meteorologische lente bewolkt en volgt vanuit het westen neerslag. Landinwaarts kan daarbij eerst (natte) sneeuw vallen, later overgaand in regen. Het wordt 4 of 5 graden en daarbij komt een matige tot harde zuidwestenwind te staan.

De dagen daarna kan het vaak behoorlijk waaien en elke dag wordt wel regen verwacht. Overdag is het een graad of 8 en in de nacht blijft de temperatuur meestal boven nul. Eind van de week neemt de kans op winterse buien toe.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
29 februari 2016

Lente start met sneeuw

De eerste dag van de meteorologische lente krijgt Nederland te maken met sneeuw. Vanuit het westen trekt dinsdagmiddag een neerslaggebied […] Lees meer

Na een paar fraaie winterse dagen begint dinsdag de meteorologische lente zonder lentekriebels. Dankzij stevige westelijke winden lijkt het herfst. […] Lees meer