Dit wordt het weer in december in de Alpen

Wintersport tijdens kerstvakantie in de Alpen

De Alpen krijgen in december regelmatig te maken met zachte lucht afkomstig vanaf de oceaan. Dit betekent dat de vorstgrens meestal hoger ligt dan normaal. De kans op barre kou op de pistes is daarmee vrij klein. Wel moet vooral in de westelijke Alpen rekening gehouden worden met neerslag. Vooral op de hoge pistes valt sneeuw, terwijl de lage dalen in december groen kunnen zijn.

De afgelopen weken zijn veel wintersportgebieden al voorzien van een flink pak sneeuw. Het voorseizoen is dus gunstig verlopen. Het zachte decemberweer wat verwacht wordt zal de sneeuw vooral in de lagergelegen dalen laten smelten. Sommige dalafdalingen komen hierdoor mogelijk in gevaar. Op de toppen en in de hooggelegen wintersportgebieden blijft waarschijnlijk ruim voldoende sneeuw aanwezig.

In december is de kans groot dat hogedrukgebieden het weer in Italië domineren. Hierdoor is de kans op neerslag aan de zuidkant van de Alpen kleiner dan normaal. Aan de noordkant van de Oostenrijkse Alpen wordt een vrij normale hoeveelheid neerslag verwacht, terwijl het in de Zwitserse en Franse Alpen meer kan regenen en sneeuwen.

De dagelijkse wintersportverwachting lees je ook in december op onze wintersportpagina

Hoe ziet de kerstvakantie eruit?

Op deze termijn is nog niet aan te geven of tijdens Kerst sneeuw valt of dat een lekker zonnetje schijnt. Wel laten de weermodellen ook voor die specifieke periode een behoorlijk grote kans zien op zachter weer dan gebruikelijk. Daarbij wordt aan de zuidkant van de Alpen relatief droog weer verwacht en aan de noordkant een normale hoeveelheid neerslag.

Bericht bewerken ‹ Weeronline weernieuws — WordPress

Ook in Duitsland en Tsjechië is het zachter dan normaal en zullen in de middelgebergtes de sneeuwkanonnen vaak moeten worden ingezet. Voor de werking van de sneeuwkanonnen is het wel noodzakelijk dat het ’s nachts wel vriest. Wie in de middelgebergtes op wintersport gaat moet waarschijnlijk rekening houden met matige sneeuwcondities. Ook in een zachte wintermaand komt vaak wel een aantal koude dagen voor. Wat dat betreft is er nog hoop op koude dagen tijdens de kerstvakantie.

Lees ook: dit weer heeft de feestmaand december voor Nederland in petto

Heerlijk wintersportweer

Komt de kou dan in januari en februari?

In januari en februari is het meestal kouder dan december. De seizoensmodellen schetsen echter ook voor deze wintermaanden een temperatuur die hoger ligt dan normaal. Daarbij lijkt de hogedrukinvloed vanaf de Middellandse Zee in januari wel sterk af te nemen, waardoor meer neerslag kan vallen dan normaal. Hoog in de bergen levert dit een flink pak sneeuw op. Dat is goed nieuws voor de aanloop naar de voorjaarsvakantie.

Foto’s: Snowplanners.com

Tags:
winterstorm Californië

In delen van de Verenigde Staten is sprake van een winterstorm en ook in het zuiden van Californië heeft het gesneeuwd. Ook in het weekend valt sneeuw. Lees meer

Weekend vrij koud met kans op mist

Het zachte en kletsnatte weer is voorbij! Dit weekend blijft het overwegend droog, maar is het wel vrij koud. Lees snel verder voor meer weekendweer. Lees meer