Experts: klok kan best nog een uur terug

De beste tijd voor Nederland is de tijd als die in Londen, de zogenoemde Greenwich Mean Time (GMT). Dat is een uur vroeger dan onze huidige standaardtijd, de Centraal Europese Tijd (CET). Dat adviseert een groep deskundigen aan de regering in de discussie over de zomer- en wintertijd. Het gaat om experts in bioritme. Bij hen geniet de GMT de voorkeur.

Dat is echter niet een van de drie mogelijkheden die de Europese Commissie oppert, en waarover de lidstaten van de Europese Unie een standpunt moeten innemen. Brussel heeft het over de permanente ‘wintertijd’ (CET), een permanente zomertijd (één uur later) of handhaving van twee keer per jaar klok verzetten tussen zomer- en wintertijd. Van deze drie opties is permanente ‘wintertijd’ de beste, vinden de bioritme-experts.

Minister Kajsa Ollongren, die over het dossier gaat, is bezig allerlei standpunten te verzamelen. In de loop van december hoopt ze de resultaten te krijgen van een peiling onder ongeveer 2000 Nederlanders.

Gevolgen voor het weer

Wanneer de klok ten opzichte van zomertijd twee uur terug wordt gezet zou dat betekenen dat de zon op de langste dag al om 3:18 uur opkomt en om 20:04 uur ondergaat. Ruim een half uur voor zonsopkomst is het al licht, zeker in de zomer. Het begint dan rond 2:30 in de nacht al te schemeren. Op hete zomerdagen is het dan al vroeg in de ochtend warm en valt het heetste moment halverwege de middag. Bij de huidige zomertijd worden de maxima meestal eind van de middag bereikt.

Op de kortste dag betekent dit dat de zon om 7:46 uur opkomt en om 15:29 uur al onder gaat. Daardoor is het rond 15:00 uur al flink schemerig. Dit kan er vaker toe leiden dat het in de winter al glad is tijdens de avondspits. De gladheid in de ochtendspits zal een uur eerder afgelopen zijn dan bij de huidige wintertijd.

Foto: ANP XTRA Lex van Lieshout

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Na een uitzonderlijk zonnige en recordwarme start met op 6 november regionaal ruim 20 graden, volgde en vrij koude en zeer sombere periode. Lees meer

29 november 2018

2018 op drie na warmste

Ook dit jaar zet de opwarming van de aarde door. 2018 wordt waarschijnlijk het op drie na warmste jaar sinds het begin van de metingen. Lees meer