Koudste herfstnacht sinds 1998!

Afgelopen nacht was de koudste herfstnacht in 18 jaar tijd! De temperatuur daalde in De Bilt naar -7,0 graden. In 1998 vroor het voor het laatst nog harder, toen werd het op 23 november -8,5 graden. Overigens was afgelopen nacht daarmee ook de eerste nacht van dit seizoen met officiële matige vorst. Daarvoor moest het in De Bilt afkoelen tot beneden -5,0 graden. 

In het oosten van het land was het nog kouder. In Eelde (nabij de stad Groningen) daalde het kwik naar -8,5, in Enschede naar -8,4 en in Hupsel (Achterhoek) naar -8,2. Aan de grond werd strenge vorst gemeten, met in Enschede -12,2 graden.

Kou slechts tijdelijk, komende nacht kans op gladheid

Het blijft koud tot en met de laatste dag van de meteorologische herfst. Vandaag duurt het tot de middag, voordat de temperatuur boven het vriespunt uit komt. Daarbij belooft het een zonnige dag te worden in het hele land. De middagtemperatuur komt in het oosten amper boven het vriespunt uit met maxima van 1 of 2 graden en in het westen wordt het 3 graden. Gelukkig staat er maar weinig wind, waardoor het niet bitterkoud aanvoelt.

Tijdens zonsondergang daalt de temperatuur alweer onder het vriespunt en vanavond vriest het in het binnenland opnieuw matig met temperaturen van -5 tot -8 graden. Aan de grond kan het opnieuw streng vriezen. In het noordwesten neemt de bewolking toe, waardoor de temperatuur daar niet meer onder het vriespunt uitkomt. Omdat de wind vanuit zee gaat waaien wordt de lucht vochtiger en neemt de kans op gladheid toe!

Morgen is het in het zuiden wisselend bewolkt met de meeste ruimte voor de zon in de ochtend. In het midden en vooral het noorden is het geheel bewolkt en kan zelfs een spat regen vallen. De temperatuur komt iets hoger uit met 4 graden in Limburg en 8 op de Wadden. Toch ligt de gevoelstemperatuur dicht bij het vriespunt door de aantrekkende westenwind.

Meteorologische winter start juist zeer zacht

Donderdag en vrijdag zorgt een stevige noordwestenwind voor zachte lucht met maxima van 7 tot 10 graden en geen vorst in de nachten. Het weerbeeld bestaat uit veel wolken, af en toe zon en een kleine kans op een beetje regen.

Vanaf het weekend is er wat meer ruimte voor de zon en de wind neemt in kracht af. We krijgen dan normale temperaturen voor begin december, overdag is het een graad of 6 en ’s nachts neemt de kans op een graadje vorst toe. Volgende week keert de winterkou mogelijk weer terug, maar helemaal zeker is dat nog niet.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Afgelopen nacht was de koudste herfstnacht in 18 jaar tijd! De temperatuur daalde in De Bilt naar -7,0 graden. In […] Lees meer

Afgelopen nacht was de koudste herfstnacht in 18 jaar tijd! De temperatuur daalde in De Bilt naar -7,0 graden. In […] Lees meer