Zo warm was deze januari!

januari zacht

Januari was zeer zacht met gemiddeld 6,1 graden tegen 3,1 normaal. Dit levert een zesde plek op in de lijst met warmste januarimaanden. Recordhouder blijft 2007 met 7,1 graden. Vooral halverwege de maand was het erg zacht. Tot sneeuwpret kwam het niet en ook schaatsen zat er niet in. Landelijk gemiddeld was het droog met 50 mm tegen 73 normaal. Ook was het somber met gemiddeld 46 uur zon tegen 62 normaal.

De maand begon in de Nieuwjaarsnacht met code oranje en rood in verband met dichte tot zeer dichte en hardnekkige (vuurwerk)mist. Op sommige plaatsen in het noorden was het zicht minder dan 10 meter. Pas tegen de ochtend werd het weeralarm ingetrokken. Op de eerste januari bleef het eerst lang grijs, pas in de middag brak in het zuiden de zon door. De grijze start was de voorbode voor de rest van januari.

Mist kwam vaak voor en vooral in het oosten en noordoosten was het erg somber. Normaal komt op acht dagen mist voor. Dit jaar noteerde De Bilt tien dagen met mist. De meeste mistdagen waren voor Deelen (nabij Arnhem) en Woensdrecht met beide twaalf dagen.

Grote verschillen in zonuren

De zon scheen gemiddeld over het land slechts 46 uur tegen 62 uur normaal. Op meetpunt Twenthe scheen de zon het minst met slechts 33 uur zon. In het zuiden en zuidwesten scheen de zon vaker en in Vlissingen komt het aantal zonuren uit op 64 uur. De Bilt komt uit op 38 uur zon.

In totaal vroor het in De Bilt op zes dagen tegen dertien normaal. Tot matige vorst kwam het op het hoofdstation niet, tegen normaal vier keer. Alleen op meetpunt Maastricht kwam het op 21 januari tot matige vorst en daarmee was de eerste lokale matige vorst van deze winter een feit. De temperatuur daalde naar -5,4 graden. In Ell (midden-Limburg) bleef het die dag de hele dag vriezen en ook de eerste lokale ijsdag kon daarmee worden afgevinkt. Het werd maximaal -0,1 graden. Bovendien sneeuwde in Limburg de aanwezige mist uit en ontstond zowaar een witte wereld. Ook dit was pas de eerste keer van deze winter.

Geen winterweer, wel vaak zeer zacht in januari

Verder was van winterweer geen sprake. Op 28 januari kwam het tot winterse buien en in het noordoosten bleef de sneeuw liggen op dakramen, auto’s en grasvelden. De temperatuur daalde tijdens de buien naar 1-2 graden boven nul. Of er nog sneeuw komt lees je hier.

Halverwege de maand was het zeer zacht. De temperatuur steeg van 8 tot en met 17 januari vaak tot boven de 10 graden in De Bilt. De hoogste temperatuur werd in De Bilt op 14 januari genoteerd met 12,9 graden. De hoogste temperatuur in ons land noteerde Arcen op de 15e met 13,6 graden.

Noorden en midden droog, zuiden zeer droog

Wat neerslag betreft was het een droge maand. De minste neerslag viel in de zuidelijke helft van het land met in Hoogerheide slechts 23 mm. Ook in het midden van Limburg viel 26-29 millimeter. In het midden en noorden was het een stuk natter, maar nog altijd droger dan normaal. Er viel tussen 40 en 60 mm tegen normaal 73 millimeter. Het natst was het in het Friese St. Annaparochie. Daar viel met 73 millimeter een normale neerslagsom.

De laagste temperaturen deze maand:

  • Laagste maximum: -0,1 graden in Ell op 21 januari
  • Laagste minimum: -5,4 graden in Maastricht op 21 januari
  • Laagste maximum De Bilt: 1,8 graden op 1 januari
  • Laagste minimum De Bilt: -2,1 graden op 20 januari

De hoogste temperaturen deze maand:

  • Hoogste maximum: Arcen 13,6 graden op 15 januari
  • Hoogste minimum: Ell 10,3 graden op 9 januari
  • Hoogste maximum De Bilt: 12,9 graden op 14 januari
  • Hoogste minimum De Bilt: 9,0 graden op 9 en 14 januari

Hoogste januari luchtdruk in 88 jaar

De luchtdruk was deze januari vaak zeer hoog. Op 20 januari noteerde Maastricht een luchtdruk van 1049 hPa. In Eindhoven en Westdorpe liep de druk op naar 1048,8 hPa. Alleen in 1932 en in 1907 werd een nog hogere luchtdruk in januari gemeten.

Foto: Ben Saanen

Tags:

Harde windstoten hebben in de Oostenrijkse regio Tirol skiliften geblokkeerd. In Höfen viel een omgewaaide boom op een kabel en stagneerde de lift. Lees meer

sneeuw

Groningen was dinsdagmiddag bedekt onder een dun laagje sneeuw. De sneeuw bleef maar even liggen en zorgde voor een flinke temperatuurdaling. Lees meer