Australië kampt met extreme hitte, gevolgd door buien

Het is in delen van Australië donderdag en vrijdag sprake van extreme hitte. In het weekend volgen buien in de stedelijke gebieden in het zuiden en oosten.

In Melbourne, waar momenteel de Australian Open wordt gespeeld, wordt het donderdag 40 graden. Vrijdag wordt het mogelijk nog warmer: de temperatuur stijgt dan maar liefst naar 43 graden. Tijdens het weekend, vooral zaterdag, volgen buien en verkoeling.

In het meer oostelijk gelegen Sydney is het zaterdag nog bloedheet (42 graden). Hier volgen de buien pas zondag en begin volgende week. In Canberra kan het zaterdag ook 41 graden worden. Ook is zondag grote kans op buien. De hoofdstad wordt momenteel bedreigd door een bosbrand, die maandag uitbrak in het Namadgi National Park ten zuiden van de stad. De brand is waarschijnlijk veroorzaakt door vonken afkomstig van een landende militaire helikopter.

Voor de tachtig inwoners van het dorpje Tharwa was het dinsdagmiddag lokale tijd te laat om te evacueren. Zij kregen het advies om een schuilplaats te zoeken. Volgens ABC News zijn de vlammen Tharwa woensdag inmiddels op 5 kilometer genaderd.

Vorige week had Australië te maken met zandstormen, hagel en onweer.

Foto: EPA

Tags:

In de Brazilië is het dodental als gevolg van de zware regenval gestegen naar minstens 52. 65 mensen raakten gewond en 2 mensen worden nog vermist. Lees meer

Harde windstoten hebben in de Oostenrijkse regio Tirol skiliften geblokkeerd. In Höfen viel een omgewaaide boom op een kabel en stagneerde de lift. Lees meer