April 2015: een van de zonnigste ooit

Sinds de start van de officiële zonneschijnmetingen in Nederland (1909) is het maar vier keer zonniger geweest in april dan dit jaar. April 2015 komt uit op gemiddeld over het land circa 240 uur zonneschijn tegen 178 normaal. Daarmee wordt een vijfde plaats behaald in de lijst met zonnigste aprilmaanden. Daarnaast slaat de balans voor april door naar: zeer droog en vrij fris.

Westen zeer droog, Zuid-Limburg vrij nat

In het westen is het het droogst met op veel plaatsen tot dusver slechts 10-20 mm. In het oosten is het beduidend natter met circa 30 mm en in Zuid-Limburg is het vrij nat met 40-60 mm. De meeste neerslag hiervan werd veroorzaakt door een actieve storing die in het laatste weekend van april over het oosten en zuidoosten trok. De laatste twee dagen van april blijft het niet droog, maar grote hoeveelheden neerslag worden niet verwacht. Gemiddeld over het land komt april uit op ongeveer 25 mm tegen 44 normaal.

Vrij fris

De gemiddelde maandtemperatuur in De Bilt komt uit op 8,9 graden tegen 9,2 normaal. Daarmee verliep de maand aan de frisse kant. Het kwam drie nachten tot vorst in De Bilt. Normaal zijn dit er vier. De laatste dagen van de maand bevonden we ons in behoorlijk koude lucht. Koningsdag verliep fris en in een groot deel van het land vrij zonnig.

In de nacht van 27 op 28 april werd het bij een wegvallende wind uitzonderlijk koud met op veel plaatsen een paar graden vorst op 1,5 meter en aan de grond vroor het op grote schaal 3 tot 7 graden. Op vliegveld Twenthe kwam het zelfs tot -9,7 graden op 10 cm hoogte.

maandoverzichtsgrafiek april 2015_voorlopig

Westdorpe primeur eerste zomerse dag

Het koude slot van de maand zorgt ervoor dat april vrij koud de boeken in gaat. Halverwege de maand was het nog warm. Op de 15e werd het zelfs 23,0 graden in De Bilt. Een dag eerder wees de thermometer daar voor het eerst dit jaar 20 graden aan. Op 10 april lukte dit in het zuiden van het land al. Het aantal landelijke warme dagen is uitgekomen op 3 tegen 3 normaal.

Het Zeeuwse Westdorpe kon deze maand als enige al een zomerse dag (maxima van 25,0 graden of meer) noteren. De temperatuur steeg hier tot 25,5 graden.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Sommige scholen hebben er al bijna een week vakantie op zitten. Het weer was daarbij niet om over naar huis […] Lees meer

27 april 2015

Kingsday Strand West

27 april 2015 Amsterdam Door: Jaco van Wezel Geef een reactie via Facebook Lees meer