Griekenland maakt zich op voor tropische storm

Het gaat komende dagen spoken in Griekenland. Tropische storm Zorba is namelijk op weg naar het zuiden van de Peloponnesos. Daarbij is zaterdag kans op zeer zware windstoten tot 140 km/uur en valt 100-200 mm regen. Waarschijnlijk bereikt de storm net geen orkaankracht en daarmee is geen sprake van een ‘medicane’. Desondanks is de kans groot dat op grote schaal veel schade ontstaat. Zondag is het westen van Turkije aan de beurt.

In razend tempo heeft zich vandaag ten zuiden van Italië een tropische storm gevormd. Daarbij zijn hevige onweersbuien samengeklonterd tot een ringvormig systeem met een oog in het midden. Van bovenaf lijkt de storm sterk op een orkaan, maar van orkaanwinden is geen sprake.

Vandaag heeft Griekenland al te maken met felle onweersbuien, maar dit is slechts een voorproefje van wat het land morgen te wachten staat. Volgens de huidige verwachting bereiken de stormwinden zaterdagochtend het zuiden van de Peloponnesos. Daarbij is kans op zeer zware windstoten van circa 140 km/uur. Ook in het westen van Kreta kan de wind fel uithalen met pieken van 110-130 km/uur. De hevige wind gaat gepaard met zware onweersbuien. Daarbij is kans op hagel.

Wordt Zorba een medicane?

De storm bereikt waarschijnlijk net geen orkaankracht en daardoor is geen sprake van een zogenaamde ‘medicane’. Voorwaarde voor een orkaan is namelijk dat de wind gemiddeld over minimaal 10 minuten met meer dan 117 km/uur waait. De windstoten zullen deze waarde ruim overtreffen, maar duren te kort om aan de voorwaarde van 10 minuten te voldoen.

In een groot deel van Griekenland valt ruim 100 mm regen. Dit zijn de neerslagsommen van her weermodel Hirlam.

Heel veel regen

De zware onweersbuien die bij tropische storm Zorba horen brengen zeer veel regen met zich mee. In totaal valt in de Peloponnesos regionaal 100-150 mm. In de bergen kan dat oplopen naar 200 mm. Het westen van Kreta kan 50-80 mm regen tegemoetzien en in Athene kunnen de neerslagsommen rond 100 mm uitkomen. Deze grote hoeveelheden regen vallen in een halve dag tijd en daardoor zijn modderstromen haast onvermijdelijk. Bovendien zal sprake zijn van veel windschade aan huizen en bomen.

Naar Turkije

De Peloponnesos heeft vooral zaterdagochtend en -middag met de storm te maken. Daarna trekt Zorba de Egeïsche Zee op. Het zeer warme zeewater zorgt ervoor dat de storm nog wat sterker kan worden. Op de zuidelijke eilanden in de Egeïsche Zee haalt de wind mogelijk uit naar 160 km/uur!

Zorba komt zondagochtend aan de westkust van Turkije aan land. Daarbij komen zware onweersbuien en windstoten van ruim 130 km/uur voor. Wanneer de storm het land op trekt gaat de fut er gauw uit.

Foto: NASA


Vakantie naar Griekenland gepland? Haal nog zeker je benodigde spullen in huis, dat kan nu nog goedkoper dankzij onze Op-is-op Voordeelshop kortingscode!

Tags:

Langzaam maar zeker glijden we verder de herfst in. Voor het eerst tijdens dit najaar heeft het lokaal op normale meethoogte gevroren. Lees meer

28 september 2018

Tyfoon Trami op weg naar Japan

Voor de zoveelste keer dit jaar krijgt Japan met natuurgeweld te maken. Tyfoon Trami trekt komende dagen namelijk in volle vaart over de eilandengroep. Lees meer