September 2015: fris en nat

September kende dit jaar slechts twee warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal zijn dit er tien! 2001 was de laatste septembermaand met zo weinig warme dagen. Toen bleef het zelfs bij één warme dag. Door het gebrek aan warmte komt de gemiddelde maandtemperatuur uit op 13,4 graden tegen 14,5 normaal. Daarmee was het ook qua gemiddelde temperatuur de koudste september sinds 2001.

De maand verliep sterk wisselvallig en soms vielen grote neerslaghoeveelheden. Gebruikelijk valt in september gemiddeld over het land 78 mm neerslag. Nu komt de neerslagsom uit rond 110 mm. De hoeveelheid zon komt door een zonnig einde van de maand iets boven de normaal van 143 zonuren uit.

Laagste maximale septembertemperatuur sinds 1950

De warmste dag van de maand was 12 september met 20,2 graden in De Bilt. We moeten terug naar 1950 voor een septembermaand met een nog lagere maximumtemperatuur op de warmste septemberdag. Een aantal van slechts twee warme dagen of minder is sinds 1901 slechts 9 keer eerder voorgekomen.

In september wordt het soms zelfs nog tropisch. De laatste keer dat het in De Bilt tot een officiële tropische dag kwam was op 5 september 2013. Het septemberrecord voor De Bilt staat op naam van 5 september 1949 met een temperatuur van 34,2 graden. De warmste septembermaand was die van 2006 met een gemiddelde van 17,9 graden en maar liefst 26 warme en 8 zomerse dagen.

maandoverzichtsgrafiek september

 

Afgelopen zondag kwam het voor het eerst dit najaar tot vorst aan de grond in ons land.

Natte maand met in het westen lokaal 200 mm regen

Deze septembermaand verliep in verreweg het grootste deel van het land nat. Vooral de eerste dagen van de maand kwam het soms met bakken tegelijk naar beneden. Tijdens de week van Prinsjesdag was het onstuimig en vielen regionaal telkens flinke hoeveelheden regen.

Het zuiden en oosten van Drenthe kwamen er vaak goed vanaf. Met circa 50 mm tegen 70 normaal was het daar vrij droog. De meeste neerslag was voor de westelijke kustprovincies. Op grote schaal viel 120-150 mm en plaatselijk liep de neerslagsom verder op richting 200 mm. In het Zeeuwse Burgh-Haamstede werd de 200 mm daadwerkelijk behaald. In Assen-Delft viel 181 mm. Het is gebruikelijk dat in september de meeste neerslag in het westen van het land valt, maar normaal gaat het daar om 80-90 mm.

September eindigt met rustig najaarsweer

De maand eindigt met rustig najaarsweer. Afgelopen nacht was het op de meeste plaatsen nog helder en konden we genieten van de supermaansverduistering. In het oosten en noordoosten belemmerde bewolking het zicht op de maan. Vandaag overdag trekt deze bewolking verder over grote delen van het land, maar morgen en overmorgen zal de zon veelvuldig schijnen. Tijdens de nachten en in de ochtenden is wel kans op mist en laaghangende bewolking. De eerste dagen van oktober zet het fraaie najaarsweer door.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
28 september 2015

Herfst met een ander gezicht

September kende dit jaar slechts twee warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal zijn dit er tien! […] Lees meer

September kende dit jaar slechts twee warme dagen met maxima van 20 graden of meer. Normaal zijn dit er tien! […] Lees meer