Officiële hittegolf in De Bilt voorbij

De officiële hittegolf is ten einde. In De Bilt werd het maximaal 24,2 graden. Om de hittegolf voort te zetten had minimaal de zomerse 25 graden behaald moeten worden. De hittegolf heeft in totaal dertien dagen geduurd en is daarmee niet recordlang geworden. Het record blijft staan op 18 dagen in 1975 (29 juli tot en met 15 augustus). Het zuiden en oosten zijn nog wel op weg naar een recordlange regionale hittegolf.

De officiële hittegolf duurde van 15 juli tot en met 27 juli en telde vier tropische dagen. Afgelopen donderdag en vrijdag beleefde de hittegolf in De Bilt haar hoogtepunt met maxima van 35,7 en 35,4 graden. De 35,7 graden was goed voor een evenaring van het absolute warmterecord in De Bilt. In Arcen werd het toen zelfs 38,2 graden. Vrijdag was het in Westdorpe en Arcen het warmst met 38,1 graden. Bovendien werd die dag ook de hoogste minimumtemperatuur ooit genoteerd.

Kans op recordlange regionale hittegolf van 26 dagen

Op veel plaatsen werd het vandaag wel 25 graden en in het oosten was het 27-28 graden. Daarmee is ook in Rotterdam en Amsterdam nog steeds sprake van een hittegolf. Volgens de huidige verwachting duurt de hittegolf, die in het zuiden en oosten op 12 juli begon, in ieder geval tot en met 6 augustus. Hiermee wordt een nieuw record van 26 dagen gevestigd. Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Twente maken zelfs grote kans om een recordlange regionale hittegolf te noteren. Het record staat nu nog op 1994. Toen vond in Arcen een hittegolf van 10 tot en met 31 juli plaats. Deze duurde dus 22 dagen.

Komende week is het overwegend droog weer met vooral later in de week veel zon. Maandag is het zeer warm met maxima van 25-27 graden in het westen tot 32 in Limburg. Daarbij is eind van de dag kans op een lokale regen- of onweersbui. De dagen daarna neemt de kans op een bui af. Bij veel zonneschijn wordt het 24-27 graden in de kustprovincies en 27 tot 29 graden in het binnenland.

Foto: Jannes Wiersema uit juli 2016. Toen was het land onder de buienwolken een stuk groener dan vandaag. 


Toch nog genieten van een kleine trip? Boek nu bij Effeweg met extra korting dankzij deze unieke actiecodes en aanbiedingen!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Nog nooit werd in juli zo weinig regen gemeten als dit jaar. Landelijk gemiddeld viel slechts 11 mm. Het record […] Lees meer

Sinds de start van de zonduurmetingen in 1906 was juli gemiddeld over het land niet eerder zo zonnig als dit […] Lees meer