Hitte in Frankrijk en Spanje: 45 graden

In delen van Frankrijk en Spanje geldt code rood vanwege de hitte. In Frankrijk gaat het om de vier departementen Bouches-du-Rhône, Gard, Hérault en de Vaucluse. In Spanje is de situatie vooral in het noordoosten van het land ernstig, daar woeden grootschalige natuurbranden.

Grote delen van Europa zuchten onder het warme weer, maar in Frankrijk is het extreem. Donderdag werd het in Carpentras 41,3 graden: een landelijk warmterecord voor de maand juni. Dit record bleef een dag staan.

In het Zuid-Franse Carpentras, ten noorden van Marseille, is vrijdagmiddag een opnieuw een warmterecord gemeten. Met 44,3 graden Celsius is dit de warmste temperatuur ooit vastgesteld in Frankrijk, aldus Météo-France. Het record stond op 44,1 graden. Dat werd 90 kilometer westelijker gemeten, in Conqueyrac, op 12 augustus 2003. Het Franse weerinstituut waarschuwde dat in het gebied van de warmterecords, met name de departementen Bouches-du-Rhône, Gard, Hérault en Vaucluse, de temperatuur van 45 graden kan worden bereikt. Volgens Météo-France werd uiteindelijk om 16:00 uur 45,9°C gemeten in Gallargues-le-Montueux (Gard).

Door het afkondigen van code rood worden schooluitstapjes en sportwedstrijden in de vier departementen afgelast. Duizenden kinderen in heel Frankrijk hebben vrij van school en diertransporten zijn verboden. In Parijs wordt het verkeer beperkt via rijverboden en een licentiesysteem, door het warme weer is de luchtkwaliteit in de Franse hoofdstad erg slecht.

Natuurbranden

Spanje kampt vooral met een ander probleem: grootschalige natuurbranden in het noordoosten van het land. Donderdag is een gebied van meer dan 5500 hectare verwoest. De Spaanse autoriteiten hebben honderden brandweerlieden en militairen in Catalonië ingezet om het vuur te bestrijden. De vlammenzee bevindt zich ook op enkele kilometers van de kerncentrale Ascó, maar die zou geen gevaar lopen. De wind staat de andere kant op.

Tientallen mensen zijn inmiddels geëvacueerd. Er zijn nog geen officiële cijfers over dodelijke slachtoffers door het vuur. Wel is een zeventienjarige jongen die op het land werkte overleden toen hij door de hitte werd bevangen.

Ruim boven 40 graden

Vrijdag komen in Spanje op meerder plekken temperaturen boven de 40 graden voor, lokaal stijgt het kwik zelfs tot 43 graden. Ook de komende dagen blijft het er warm.

Foto: AFP

Tags:

De zomer draait vandaag op volle toeren en dat zullen we merken! Er sneuvelen warmterecords en zo fel als vandaag is de zon dit jaar nog niet geweest. Lees meer

Zaterdag worden temperaturen van ruim 30 graden verwacht. Hierom neemt de organisatie van de Nederlandse Veteranendag speciale maatregelen. Lees meer