Warmste 28 mei ooit gemeten

Om 14:50 uur bereikte het kwik in De Bilt 28,5 graden. Uiteindelijk werd het 29,7 graden. Daarmee is het de warmste 28 mei sinds het begin van de metingen. Het vorige record stamt uit 1944. Toen werd het op 28 mei 28,4 graden. Het warmst werd het in Deelen (nabij Arnhem) met 30,5 graden. Hupsel (in de Achterhoek) had om 15:10 uur de primeur om als eerste 30 graden te noteren. 

In vrijwel het hele land werd het zomers warm met maxima van 25-29 graden. Op de stranden koelde het door zeewind ’s middags af naar 20-23 graden. In de middag ontstonden stapelwolken, maar alleen in het midden van het land (ongeveer boven De Bilt) ontstond. Boven België en Duitsland ontstonden verschillende onweersbuien. Nederland kwam er dit keer goed vanaf.

Maximumtemperatuur 28 mei 2018

Morgen wordt het met 25-30 graden opnieuw drukkend warm. Vooral ten zuiden van de grote rivieren ontstaan zware onweersbuien met kans op wateroverlast. In de avond kunnen ook in het midden en noorden fikse onweersbuien voorkomen.

Zesde warmterecord van het jaar

Het is alweer het zesde warmterecord van het jaar voor de maximumtemperatuur in De Bilt. 24 januari, 7 april, 8 april, 19 april en 22 april gingen vandaag voor. Hier tegenover staan twee kouderecords voor de maxima in De Bilt; 28 februari en 17 maart. Deze eeuw kent een verhouding van acht warmterecords tegenover één kouderecord. Een dagrecord op zichzelf zegt weinig over het opwarmend klimaat, maar deze verhouding zegt des te meer.

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vandaag was de eerste lokale tropische dag van het jaar. In Hupsel (de Achterhoek) werd het om 15:10 als eerste […] Lees meer

Afgelopen zondag werd het in Hoek van Holland op het koudste moment niet kouder dan 18,6 graden. Het landelijke record werd bijna […] Lees meer