Paasstorm raasde over Nederland

Tweede Paasdag kreeg Nederland te maken met een zuidwesterstorm. De wind piekte in de eerste helft van de middag met in IJmuiden en op Vlieland een officiële storm. Daarbij trad op beide locaties een zeer zware windstoot van 113 km/uur op. De zwaarste windstoot werd echter rond 15:45 uur genoteerd op Terschelling: 114 km/uur. De zeer zware windstoten speelden het Paasverkeer parten en ook ontstond in de kustprovincies hier en daar stormschade door het omwaaien van bomen. Lokaal ontstond ook schade aan gebouwen.

Lees hieronder ons live-blog terug en hou voor de komende uren de waarschuwing en het weerbericht nog in de gaten.

15:43 We sluiten ons live-blog, omdat het er nu alleen maar rustiger op wordt. Voor de kustprovincies geldt de eerste uren nog altijd code geel voor zware windstoten. Begin van de avond zullen de zware windstoten als laatste verdwijnen op de Waddeneilanden.

15:22 De paasstorm is echt over het hoogtepunt heen. In het binnenland vrijwel geen zware windstoten meer. Kustgebieden nog flink onstuimig en nog altijd riskant om met een caravan of aanhanger te rijden. Risico op zware windstoten in Zeeland verdwijnt snel. In het noordwestelijk kustgebied nog tot en met de eerste uren van de avond kans op zware windstoten.

Windstotenkaart KNMI

Windstotenkaart KNMI

14:03 De piek van de storm lijkt voorbij, al blijft het nog wel een paar uur stormen in het Waddengebied met windstoten rond 100 km/uur. In het zuiden en oosten wordt het al rustiger met nog slechts af en toe een lokale zware windstoot.

13:35 Topscore qua zwaarste windstoot nu in handen van IJmuiden en Vlieland samen: 113 km/uur.

13:30 En dit zijn de gevolgen:

13:18 Tussen 12 en 13 uur waaide het gemiddeld 9 Bft in IJmuiden. Daarmee kunnen we nu officieel spreken van een Paasstorm. De zwaarste windstoot tot dusver is 112 km/uur gemeten op Vlieland. Langs de hele westkust zijn windstoten van circa 100 km/uur gemeten. In het binnenland zijn windstoten tot circa 80 km/uur gemeten. Tijdens buien, met kans op een klap onweer, kunnen de windstoten komende uren nog iets zwaarder uitpakken. Het zwaartepunt van het windveld concentreert zich geleidelijk op het noordwestelijk kustgebied.

13:11 De Paasstorm is een feit! In IJmuiden staat nu een uur lang stormkracht en daarmee kunnen van een officiële storm spreken.

13:00 Vlieland 108 km/uur!

12:47 Op naar de 110 km/uur, IJmuiden heeft nu als maximale windstoot 105 km/uur.

12:38 Zwaartepunt wind verplaatst zich nu naar het noordwesten van het land. Vooral op wegen in Noord-Holland, de Afsluitdijk en de dijk Enhuizen-Lelystad is het komende uren oppassen geblazen voor zware tot zeer zware windstoten. In IJmuiden nu windkracht 9 en zojuist 101 km/uur als windstoot op de meter. Ook in het binnenland tijdens buien zware windstoten. Ell (Limburg): 80 km/uur.

Windkracht om 12:30 uur. Bron: KNMI

Windkracht om 12:30 uur. Bron: KNMI

12:14 Niet alleen in de kustprovincies is het onstuimig. Ook in delen van Noord-Brabant en Utrecht waait het op dit moment hard met zware windstoten van meer dan 80 km/u.

11:50 Er is veel stormschade in Zeeland, aldus de PZC.

11:31 De eerste bui met onweer zien we op de radar boven Brussel. Buien worden intenser en daarmee ook de bijbehorende windstoten boven land. Radarbeel met onweer boven Brussel

11:19 En dit gebeurde vanochtend in Cornwall (Zuid-Engeland):

11:15 Verschillende meldingen van stormschade uit Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland. Deze is uit West-Vlaanderen.

10:29 Zeer zware windstoot van 103 km/uur gemeten om 10:10 uur in Hoek van Holland en om 10:20 uur gelijk 104 km/uur er achteraan.

10:26 De VID meldt de eerste omgewaaide caravan. Vooral als je van west naar oost rijdt vang je veel zijwind. Vanaf nu totdat de storm gaat liggen beter niet met caravan of aanhanger de weg op.

09:52 Ook op het IJsselmeer wakkert de wind al flink aan. Op de Houtribdijk is 8 Bft gemeten en een zware windstoot van 90 km/uur. In Hoek van Holland 99 km/uur gemeten. Het gaat beginnen!

De windstoten om 9:20 uur. Bron: KNMI

De windstoten om 9:20 uur. Bron: KNMI

09:31 De wind is ook vanochtend al merkbaar aanwezig. In Vlissingen zijn vanochtend al zware windstoten van 98 km/uur gemeten en stormde het tijdelijk al met windkracht 9! Om van een officiële storm te mogen spreken moet het gemiddeld over een heel uur stormen.

09:24 Vooral op hoge viaducten, fly-overs, vlak aan zee en rondom het IJsselmeer is het oppassen geblazen. De wind staat vandaag dwars op de Afsluitdijk en de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad), met wind over het open water van het IJsselmeer. De windstoten kunnen hier extra gevaarlijk zijn voor het verkeer.

09:12 We starten een live-blog, omdat er vandaag veel Paasverkeer op de weg is en de storm dus flinke impact kan hebben op het verkeer. Automobilisten met aanhangers en caravans moeten extra waakzaam zijn in de kustregio’s en rondom het IJsselmeer. De piek van de ‘Paasstorm’ valt precies wanneer veel vakantiegangers in de middag huiswaarts keren en er ook nog eens veel dagjesmensen onderweg zijn.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Maart 2016 is een koude maand met een gemiddelde temperatuur in De Bilt die uitkomt op 5,4 graden 6,2 normaal. […] Lees meer

27 maart 2016

Storm op Paasmaandag?

Morgen wordt een zeer onstuimige Tweede Paasdag. Aan zee kan in de middag en de eerste helft van de avond […] Lees meer