Australië zucht onder hittegolf

Australië beleeft één van de warmste decembermaanden ooit. In het binnenland is het op grote schaal 40 tot 45 graden. In Zuid-Australië was het in Port Augusta (ruim 200 km ten noorden van Adelaide) vrijdag bijna 47 graden.

De hele maand is het daar al erg warm met op de meeste dagen maxima van 32 tot 36 graden. Soms piekt de temperatuur naar 42 tot 43 graden, maar zo warm als nu is het nog niet geweest. Donderdag en tijdens de kerstdagen was het eveneens bloedheet.

De hoogste waarden zijn in het noordwesten van het land gemeten. In Marble Bar is het maar liefst 49,4 graden. Ook in de hoofdstad Canberra, waar het 39 graden is, sneuvelen warmterecords.

Tropisch warm

In Sydney is de hitte met ruim 32 graden iets dragelijker, maar daarbij staat wel een zeer felle zon. In het weekend blijft het ontzettend heet in het binnenland en is het in Sydney en Melbourne tropisch warm.

Na het weekend gaat de temperatuur iets omlaag en in Sydney daalt de temperatuur beneden de 30 graden door een noordoostenwind. Daarbij is kans op een enkele bui. In het binnenland stijgt de temperatuur dagelijks boven de 40 graden en blijft het bovengemiddeld warm en droog.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Door vuurwerk wordt korte tijd slechte tot zeer slechte luchtkwaliteit verwacht, vooral in het binnenland. Lees meer

28 december 2018

2018: een jaar van extremen

Een bijzonder weerjaar is bijna ten einde. Van zeer zware storm in januari tot extreme droogte en langdurige hitte in de zomer, alles kwam dit jaar voorbij. Lees meer