Lokaal geen benzine als gevolg van de droogte

Tientallen onbemande pompstations van Shell hebben te kampen met een tekort aan benzine en diesel. Oorzaak is het lage waterpeil in de Rijn, waardoor binnenvaartschepen de tankstations amper kunnen bevoorraden.

De problemen spelen vooral bij een brandstofdepot in Arnhem. Die opslagplaats krijgt brandstof geleverd vanuit een raffinaderij in Pernis, maar door de lage waterstand in de Rijn kunnen binnenvaartschepen slechts kleine hoeveelheden benzine vervoeren.

Geen hogere prijzen ondanks problemen

Een woordvoerder van Shell kon niet zeggen hoe lang de problemen zullen aanhouden. Het olie- en gasconcern werkt aan alternatieve routes, bijvoorbeeld over de weg of over het spoor. Maar de ladingen die vrachtwagens of treinen kunnen meenemen zijn veel kleiner dan die van schepen. De zegsman verwacht niet dat de prijzen aan de pomp zullen stijgen door de aanleveringsproblemen.

Eindelijk regen

Na maanden van droogte wordt er eindelijk regen verwacht in het stroomgebied van de Rijn. Vanaf woensdag tot en met volgende week maandag valt op grote schaal 20 tot 40 millimeter. In de Eifel valt plaatselijk meer dan 50 millimeter. Door de regenval zullen de rivierstanden langzaam stijgen. De waterstanden zijn stroomopwaarts al met enkele centimeters gestegen, maar we hebben decimeters nodig, legt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie uit.

De huidige waterstand van de Rijn bij Lobith bedraagt volgens metingen van Rijkswaterstaat 6,55 meter boven NAP. Dat is slechts 5 centimeter boven het laagterecord van 29 oktober. Naar verwachting zal de waterstand bij Lobith enkele tientallen centimeters stijgen. Dit komt ten goede van de waterstanden in de Waal, de Neder-Rijn en de IJssel.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De winter staat voor de deur, maar winterweer zit er voorlopig niet in. Het wordt begin december juist zeer zacht en herfstachtig. Lees meer

De kans dat zich in februari een El Niño vormt, is 75 tot 80 procent, melden meteorologen van de VN dinsdag. Mogelijk wordt ons voorjaar daardoor natter. Lees meer