Late warme dag in Maastricht

Nadat we half oktober al even aan de winter mochten ruiken lijkt het deze week wel lente. Vanmiddag is de temperatuur in Maastricht gestegen naar 20,6 graden. Daarmee beleeft Maastricht een late warme dag. De definitie daarvoor is dat de maximumtemperatuur uitkomt op 20,0 graden of meer. Het midden en zuiden noteren verder op grote schaal maximumtemperaturen van 15-19 graden.

Een kleine twee weken geleden was het in Maastricht met 4 graden nog recordkoud. Nadat we half oktober al even aan de winter mochten ruiken lijk het nu dus op lente.

In het noordoosten zullen weinig mensen het hier overigens mee eens zijn. Laaghangende bewolking en mist speelden het weer een groot deel van de dag parten en daardoor lag de temperatuur lange tijd beneden 10 graden. Groningen, Drenthe en Friesland hebben hier nog steeds last van. (update 13:10 uur).

Late warme dagen niet gebruikelijk

Warme dagen aan het einde van oktober zijn niet gebruikelijk, maar ook geen zeldzaamheid. Vorig jaar werd het in Maastricht op 1 november zelfs nog 22,0 graden. Niet eerder was het in november zo warm.

Zacht herfstweer weet van geen wijken

De wind waait komende tijd uit het zuiden en daarmee is de aanvoer van relatief warme lucht gegarandeerd. Normaal wordt het eind oktober gemiddeld over het land een graad of 12. Deze week schommelen de middagtemperaturen rond 15 graden. Op zonnige dagen kan de temperatuur in het zuiden later in de week opnieuw stijgen richting 18 graden.

Veel zonneschijn

Het weerbeeld is op de meeste dagen prima. Woensdag is daarop een uitzondering met vanuit het zuidwesten veel bewolking en kans op een klein beetje regen. Daarna herstelt het overwegend droge weer zich en zal de zon weer geregeld schijn. Voor het weekend belooft zonnig te verlopen met in de nacht en ochtend kans op mist.

November begint zacht

Het vooruitzicht naar de eerste twee dagen van november toont weinig verandering. Waar de temperatuur normaal uitkomt rond 11 graden, wordt het nu waarschijnlijk een graad of 15. Naarmate we verder november in gaan neemt de onzekerheid in de verwachting traditiegetrouw toe. De kans op kouder weer wordt dan ook langzaam groter.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Tsjechië: eten, drinken en après-ski

Tsjechië heeft zichzelf in de afgelopen jaren goed op de wintersportkaart gezet. Skiën is hier relatief goedkoop, en met genoeg […] Lees meer

Vannacht start de wintertijd. Het weer ontwikkelt zich niet in de richting van winter. Integendeel: een zuidenwind voert komende dagen […] Lees meer