Dit veroorzaakte vandaag de grote temperatuurverschillen

Nederland had woensdag te maken met opmerkelijk grote temperatuurverschillen. In het Limburgse Arcen steeg het kwik naar 29,2 graden, terwijl het op Terschelling ‘slechts’ 17,8 graden werd.

De grote temperatuurverschillen werden veroorzaakt doordat de noordwestenwind koele lucht vanaf de Noordzee het land op blies. Dieper landinwaarts heeft deze koele zeewind veel minder invloed dan direct aan zee. Hoe verder landinwaarts, hoe meer de krachtige zon het aardoppervlak op kan warmen en hoe meer warme lucht met de wind mee wordt genomen.

Niet alleen de koele wind van zee speelde een rol, ook wolkenvelden zorgden ervoor dat de temperatuur in het noordwesten achterbleef ten opzichte van het zonnige binnenland. Op ongeveer een halve kilometer hoogte bevond zich vandaag een dunne wolkenlaag. Desondanks was de bewolking dik genoeg om het zonlicht tegen te houden en de opwarming te belemmeren.

Grote verschillen blijven

Rond 18:00 uur was het op de Wadden 15 tot 16 graden, terwijl het in het zuiden tussen de 26 en 27 graden bleef. In het zuiden is het momenteel nog zonnig, maar het wolkendek dat al boven de noordelijke provincies hangt, breidt zich uit richting het zuiden.

Ook donderdag en vrijdag zal er sprake zijn van grote temperatuurverschillen. In de kustprovincies zorgt de noordenwind voor koelte, maar in het binnenland wordt het een stuk warmer. Donderdag wordt het rond de 17 graden op de Wadden, terwijl het kwik in Brabant en Limburg oploopt tot 27 graden. Vrijdag wordt het nog iets warmer, met 19 graden op de Waddeneilanden tot 28 graden in het zuiden.

Weten wat ons zaterdag te wachten staat? Lees dan het uitgebreide weerbericht.

Foto: Ton Wesselius

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
27 juni 2019

Zaterdag wederom heet

Net als eerder deze week krijgen we zaterdag een hele hete zomerdag. De temperatuur stijgt naar 28 graden in het noorden en naar 34 graden in het zuiden. Lees meer

De politie heeft woensdag de ruit van een auto ingeslagen om een hondje uit het hete voertuig te halen. De eigenaar wacht een proces-verbaal. Lees meer