Zomerse nachtvorst gemeten

Afgelopen nacht is het in Brabant onder heldere omstandigheden sterk afgekoeld. Aan de grond kwam het in Gilze-Rijen zelfs tot lichte vorst en daalde de temperatuur vlak voor zonsopkomst naar -0,6 graden. Vorst aan de grond in de zomer is niet gebruikelijk, maar komt zeker in juni nog wel regelmatig voor. Alleen in de periode van 20 juli tot en met 21 augustus is in Nederland nog nooit grondvorst gemeten. Komende nacht kan het in het zuiden opnieuw flink afkoelen, maar de nachten daarna zijn te warm voor nachtvorst.

De minimumtemperatuur van 26-6-2018 op klomphoogte.

Vorig jaar kwam het in juni op 1, 5 en 14 juni tot vorst aan de grond op weerstation Twenthe. Op 1 juni vroor het ook in Eelde een tiende graad. Deze eeuw kwam het in 2016, 2007, 2004 en 2003 niet tot juni-grondvorst.

Vorststatistieken van zomermaand juni

In De Bilt heeft het aan de grond in juni sinds 1971 (de start van de temperatuurmetingen op 10 cm hoogte) 21 keer gevroren. De laatste keer was 5 juni 2012. Op weerstations in het oosten van het land vriest het op klomphoogte veel vaker in juni (vier van de vijf jaren).

Op gewone meethoogte (van 1,5 meter) heeft het in De Bilt in juni nog nooit gevroren. Op enkele andere weerstations lukte dat in het verleden nog wel. In 1955 werd het zelfs op 18 juni in Witteveen (Drenthe) zelfs nog -0,8 graden!


Weinig zin om te koken deze dagen? Profiteer dan nu van extra korting bij MyCOOKS dankzij deze exclusieve kortingscode!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Komende dagen is het vaak zonovergoten en zomers warm. Vanochtend start in het noorden en westen nog bewolkt en landinwaarts […] Lees meer

Met gemiddeld over het land 26 mm tegen 68 mm normaal is juni sinds 1962 niet zo droog verlopen. In […] Lees meer