Noodweer in Italië: storm en hevige regenbuien

Het midden en zuiden van Italië kampen met noodweer. Er vallen zeer grote hoeveelheden regen en het waait flink. Voor verschillende regio’s geldt code oranje of rood.

In Calabrië, het gebied in de punt van de Italiaanse laars, en op Sicilië is de afgelopen 24 uur meer dan 50 millimeter regen gevallen. Plaatselijk viel zelfs meer dan 100 millimeter, zoals in Serralta San Vito (132 millimeter) en in het Siciliaanse Catania (168 millimeter). Ook donderdag verloopt kletsnat en is er vooral in het zuiden kans op onweer. Er wordt opnieuw zo’n 50 tot 100 millimeter neerslag verwacht.

De grote hoeveelheden regen kunnen wateroverlast en overstromingen veroorzaken. Voor de regio Calabria geldt vanwege de extreme neerslaghoeveelheden daarom code rood. Ook vrijdag zijn in het zuiden en midden nog regen- en onweersbuien actief. Plaatselijk valt nog eens circa 50 millimeter regen. In het weekend knapt het weer op, maar maandag trekken opnieuw forse buien over.

Noodweer Italië gaat gepaard met veel wind

Ook voor de noordelijke regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia geldt code oranje. Daar kan het, net als in heel Italië, vrijdag hard gaan waaien en is er kans op zware windstoten.

Aan de Adriatische kust van Kroatië en Slovenië kan het ook flink tekeer gaan. Er is daar sprake van de zogeheten bora, een droge valwind die afkomstig is vanaf de Balkan. De wind valt in de kustgebieden hard naar beneden vanaf de Balkanhoogte naar de zee. Hierdoor kunnen windstoten van 65-130 km/uur ontstaan. Vrijdag verdwijnt deze wind geleidelijk.

Foto: EPA

Tags:

Griekenland en Turkije krijgen de komende dagen te maken met stevige buien en wind. Ook kan regionaal sneeuw vallen. In de bergen zelfs een flink pak. Lees meer

Zomertijd start licht winters met winterse bui en hagel

De zomertijd start komend weekend, maar juist vanaf zondag is het weer guur licht winters weer. In dit bericht vertellen we je hoe koud het wordt. Lees meer