‘Klimaatverandering zorgt voor hitte en hoge zorgkosten’

De opwarming van de aarde heeft een negatieve invloed op de economie en de kosten van de gezondheidszorg. Daarvoor waarschuwen Amerikaanse onderzoekers. Extreme hitte en een hoge luchtvochtigheid hebben volgens hen gevolgen voor de gezondheid en de productiviteit.

Mensen slapen en werken minder goed als de temperatuur oploopt, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Environmental Research Letters. Bovendien kan de hitte bestaande psychische problemen verergeren. Uit een eerder onderzoek kwam al eens naar voren dat mensen meer geestelijke gezondheidsklachten ervaren als de temperatuur stijgt naar 31 graden of meer. Deze klachten verergeren als sprake is van een hittegolf en de warmte langere tijd blijft hangen.

Lees ook: Klimaatverandering: maart 1,7 graden opgewarmd.

Ook de luchtvochtigheid is van invloed op de gezondheid en gemoedstoestand van mensen. Bij een hoge luchtvochtigheid is het moeilijker om overtollige warmte eruit te zweten en dat kan leiden tot gezondheidsrisico’s, waaronder hitteberoertes. De onderzoekers wijzen erop dat al deze aan het veranderende klimaat gerelateerde gezondheidsklachten zorgen voor een stijging van de kosten binnen de gezondheidszorg.

“Het beperken van de opwarming van de aarde is de beste maatregelen die we kunnen nemen om dit te voorkomen”, zeggen ze.

Foto: EPA

Tags:
Winterjas ook dit weekend hard nodig

Wie dit weekend even naar buiten gaat in de tuin, op het balkon of om een boodschap te doen heeft zijn winterjas hard nodig. Lees meer

De satellieten van NASA en ESA ondervinden geen hinder van corona, ondanks dat kantoren leeg zijn en wetenschappers thuis werken. Lees meer