Zo koud wordt het na het weekend

Komende nacht is het weer zover. Om 3:00 uur wordt de klok een uur teruggezet en begint de wintertijd. Het verzetten van de klok gaat vannacht gepaard met regen. Nadat de regen is gepasseerd draait de wind naar het noordwesten en wordt koudere lucht aangevoerd met volgende week een grote kans op nachtvorst.

De overgang van zomer- naar wintertijd is dit jaar groot. Vandaag stijgt de temperatuur nog naar 16-20 graden. Daarbij zijn er wolkenvelden, maar ook perioden met zon. Tijdens het verzetten van de klok passeert een regengebied en na passage daarvan draait de wind naar het noordwesten en blaast vrij koude lucht naar onze streken. Morgen wordt het overdag niet warmer dan 12-13 graden.

Let op de laagstaande zon

Overdag is het geregeld zonnig. De zon komt maandagochtend in het midden van het land om 7:25 uur op. Onderweg naar school of werk schijnt dan ook al de zon. De zonsondergang is maandag al om 17:20 uur, precies tijdens de avondspits. Maandag en dinsdag moeten weggebruikers dan ook rekening houden met een laagstaande zon.

In de nacht van zondag op maandag kan de temperatuur voor het eerst in deze koelere periode lokaal onder nul komen. Vooral in Brabant en Limburg kan het hier en daar vriezen en moeten automobilisten rekening houden met ‘autoruitkrabvertragingstijd’. In de daaropvolgende nachten komt het op meerdere plaatsen tot vorst met minima tussen 0 en -2 graden. Ook in De Bilt kan de temperatuur beneden het vriespunt dalen en dat is dan de eerste keer dit najaar.

Verzet de tijd een half uur

Eerder deze week pleitten we voor het permanent verzetten van de klok en wel met een half uur. Deze zogenaamde vierseizoenentijd zorgt ervoor dat de avondspits minder gevaarlijk wordt door ongevallen en langere files. In de donkerste periode van het jaar valt de schemering bij de wintertijd namelijk precies tijdens de avondspits. De temperatuur kan dan juist dalen tot onder nul met gladheid tot gevolg. Meer hierover in ons artikel.

Foto: ANP

Tags:
stroom afgesloten vanwege natuurbranden californie

In Californië wordt de stroom afgesloten vanwege grote natuurbranden. Miljoenen mensen komen zonder elektriciteit te zitten. Lees meer

25 oktober 2019

Alaska gebukt onder hitte

alaska

In het noorden van het Amerikaanse continent is het deze week uitzonderlijk warm. In het zuiden van Alaska is het 15 graden warmer dan normaal. Lees meer