Weekverwachting: onstuimige week met een licht winters tintje

winters tintje

Het weerbeeld ziet er deze week anders uit dan vorige week. Het grijze en kille weer met vaak mist maakt deze week plaats voor een onstuimig weertype. Regelmatig staat er veel wind op het programma en daarbij komt het ook tot flinke buien. Dinsdag en woensdag zelfs met een winters tintje. Later in de week wordt het duidelijk zachter.

Het verschil met vorige week is groot. Niet alleen de wind is duidelijk aanwezig, ook valt dagelijks regen. Vooral dinsdag en woensdag is het onstuimig en nat met flinke buien. De westen- tot zuidwestenwind is vrij krachtig boven land en krachtig tot hard in de kustgebieden. Aan zee kan het soms stormachtig waaien, windkracht 8, maar de kans op storm is klein. Wel is kans op windstoten tot 75 km/uur.

Buien met een winters karakter

Het waait niet alleen stevig, ook trekken buien over het land en deze buien kunnen winters van karakter zijn. Onweer, hagel en zelfs kletsnatte sneeuwvlokken zijn allemaal mogelijk. Tussen de buien door kan worden genoten van zonneschijn en fraaie wolkenluchten. De temperatuur stijgt naar 6-8 graden, maar tijdens stevige buien is het enkele graden kouder. Zowel de ochtend- als de avondspits van dinsdag kan extra druk zijn.

Lees verder onder de foto.

Foto: ANP

Ook woensdag komt het tot buien met een winters tintje. De westenwind is matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard aan zee en het wordt 6-8 graden.

Duidelijk zachter richting en in het weekend

Ook aan het eind van de week is het wisselvallige en winderige weer niet voorbij. Met een stevige zuidwestelijke wind wordt zachte lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar 8-10 graden op donderdag en naar 10-12 graden op vrijdag en in het weekend. De bewolking heeft ook dan de overhand en er is dagelijks kans op regen.

De luchtkwaliteit was afgelopen week erg slecht en zal komende week dan ook duidelijk verbeteren.

Lees ook de verwachting voor februari.

Hoofdfoto: Jannes Wiersema

Dit weekbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Upday.

Tags:

Morgen wordt een onstuimige dag met veel wind en buien. Deze buien kunnen fel uitpakken met hagel en onweer. Ook is kans op natte sneeuw. Lees meer

Hevige regenval leidt in de Australische staat Queensland tot overstromingen. In een aantal regio's is de afgelopen dagen veel regen gevallen. Lees meer