Mogelijk zomersmog in zuiden en midden land

kans op zomersmog

Het RIVM waarschuwt dat de kwaliteit van de lucht zondag in het zuiden en midden van Nederland slecht kan zijn als gevolg van zomersmog door ozon. Mensen die hier gevoelig voor zijn, kunnen maar beter binnen blijven en zware lichamelijke inspanning beperken, aldus het instituut.

Smog ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen, zoals stikstofoxiden. Deze worden door zonlicht omgezet in ozon. In grote delen van het land werd het zondagmiddag ruim 30 graden.

Zomersmog

Smog door ozon kan leiden tot klachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een slechtere longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog.

Ook voor maandag en dinsdag schat het RIVM in dat de kans op smog in het zuiden en midden van Nederland groot is. Op die dagen worden ook tropische temperaturen verwacht.

Naast overlast door zomersmog kunnen mensen door het hete weer plaatselijk ook hevige hooikoortsklachten ervaren.

Foto: ANP

Tags:
warmste 25 augustus ooit

In De Bilt is het tropische warm en het is zelfs de warmste 25 augustus ooit gemeten. Dit is al het 12e warmterecord van 2019. Lees meer

25 augustus 2019

Stranden vol door mooie weer

stranden vol door mooie weer

Veel zon en hoge temperaturen hebben op veel plaatsen gezorgd voor een vol strand. Ook op de wegen naar de kust is het erg druk. Lees meer