Nat vooruitzicht Hemelvaartsdag

De lente zal komende week uit een ander vaatje tappen. Het wordt wisselvallig en volgens de laatste verwachting is op Hemelvaartsdag de kans op buien groot. Veel zon hoeven we niet te verwachten en het kan ook nog eens flink gaan waaien. Met 14-18 graden is het iets kouder dan gemiddeld. Vorig jaar brak na een wisselvallige start de zon door.

De lente wisselt de laatste tijd sterk met vrij zonnige en warme perioden en dan weer een serie natte of koude dagen. Met deze wisseling is het afwachten welk weer we treffen tijdens de voorjaarsfeestdagen. Het ziet er naar uit dat we tijdens Hemelvaart te maken hebben met de natte en koele variant.

De meeste berekeningen laten komende donderdag veel bewolking zien met een grote kans op neerslag door passage van een regengebied. Vijf dagen vooruit kan de verwachting nog makkelijk veranderen. De regen kan ook pas in de avond en nacht komen of meevallen, maar we moeten vooralsnog rekening houden met een wisselvallige dag.

Het kan veel natter op Hemelvaartsdag! Lees hier meer over de natste en koudste hemelvaartsdagen.

Geen warme dag

Normaal wordt het eind mei 16 graden aan de noordkust en ruim 18 graden in het binnenland. In Limburg zijn warme dagen met 20 graden heel gebruikelijk. Nu schotelen de weermodellen ons iets lagere waarden voor. Met 14 graden aan de noordwestkust en 16-18 graden in de rest van het land is het iets kouder dan gemiddeld. Daarbij kunnen we ook een vrij krachtige zuidwestenwind verwachten en in de kustgebieden is kans op een harde wind.

Verlang je naar warm weer met Hemelvaart? Hier lees je meer over de warmste en zonnigste hemelvaartsdagen.

Zon brak vorig jaar door

Vorig jaar was het met Hemelvaart 14 graden aan de kust tot 19 graden in het binnenland. Daarmee was het iets warmer dan normaal, maar Hemelvaart viel toen ook vroeger, namelijk op 10 mei. De dag begon overwegend grijs en er trokken enkele buien over het land. Later brak in het zuidwesten de bewolking en in de middag en avond heeft vooral in het midden en westen de zon 5-6 uur geschenen. In het noordoosten bleef het grijs. In Vlissingen was het met 7 zonuren het zonnigst. Deze waarde gaan we komende donderdag waarschijnlijk niet halen.

Foto: ANP

Tags:

Er moet weer flink geklommen worden in de veertiende etappe van de Giro d’Italia, maar prettig fietsweer hoeven de renners niet te verwachten. Lees meer

Uitzonderlijke hitte en droogte heeft in Israël bosbranden veroorzaakt. Duizenden mensen moesten hun huizen ontvluchten. Lees meer