Slecht weer treft Italië en Malta, kans op overstromingen

Een depressie boven de Middellandse Zee veroorzaakt woensdag en donderdag slecht weer in het midden en zuiden van Italië en op Malta. Voor grote delen van het midden en zuiden van Italië geldt code geel of oranje.

In de kustgebieden waait het woensdag hard. Daarbij is kans op zware windstoten en valt er veel regen. Ook donderdag verloopt kletsnat en is er vooral op Malta, Sicilië en in de Italiaanse laars kans op onweer. Tot en met donderdagavond valt er op veel plekken 50 tot 100 millimeter regen en regionaal zelfs 100 tot 200 millimeter. Daarmee valt in twee dagen tijd op verschillende plaatsen ruim drie keer de normale maandhoeveelheid voor maart.

De grote hoeveelheden regen kunnen wateroverlast en overstromingen veroorzaken. Ook vrijdag zijn in het zuiden nog regen- en onweersbuien actief. Plaatselijk valt nog eens circa 50 millimeter regen. In het weekend knapt het weer op.

Overigens geldt ook voor de regio’s Veneto en Friuli-Venezia Giulia code oranje voor harde wind in de kustgebieden aan de Adriatische Zee. Ook aan de Adriatische kust van Kroatië en Slovenië kan het flink spoken: er is daar sprake van de zogeheten bora. De bora is een droge valwind die afkomstig is vanaf de Balkan. De wind valt in de kustgebieden hard naar beneden vanaf de Balkanhoogte naar de zee. Hierdoor kunnen windstoten van 65-130 km/uur optreden. Vrijdag verdwijnt deze wind geleidelijk.

Deze depressie veroorzaakte eerder ook veel buien in Spanje.

Foto: EPA

Tags:

Door de coronacrisis zijn mensen minder buitenshuis dan normaal, ondanks de zonnige periode. Dat heeft invloed op hoe we ons voelen. Lees meer

Dinsdagavond trok er een hevige tornado door de staten Mississippi en Alabama. De nationale weerdienst gaf hiervoor een zeldzame weerswaarschuwing uit. Lees meer