Woestijngebied Australië wacht zware regenval

Niet één maar twee cyclonen teisterden Australië de afgelopen dagen. Beide systemen zijn vervallen tot een ‘gewoon’ lagedrukgebied, maar leveren nog wel buien op. Onder meer in een woestijn.

De voormalige cycloon Trevor is namelijk vanuit het noorden het binnenland van Australië ingetrokken. De wind neemt in kracht af, maar er valt veel regen. In het woestijngebied ten oosten van Alice Springs is gisteren maar liefst 163 mm gevallen. Vandaag trekt de neerslag langzaam oost-zuidoostwaarts. De gebieden waar het regengebied de komende 24 uur over trekt, krijgen te maken met 50 tot 200 millimeter neerslag.

Het binnenland van Australië, een droog woestijngebied, had tot afgelopen zondag sinds 24 februari niet meer met regen te maken gehad. Toen viel bovendien slechts 1 millimeter neerslag. Normaal gesproken valt in heel maart 8 millimeter, voor een jaar staat het gemiddelde op 263 millimeter. Die hoeveelheid valt nu in enkele dagen tijd.

Overstromingen februari

Woensdag trekken de buien verder over het zuidelijke deel van Queensland, donderdag bereiken ze Brisbane. Ook de noordelijkere kustgebieden van Queensland krijgen met forse regen- en onweersbuien te maken. De staat, en hoofdstad Townsville in het bijzonder, kampte in februari met grote overstromingen.

Het noordwesten van Australië heeft te kampen met de naweeën van cycloon Veronica. Daar valt maandag lokaal nog 50 millimeter regen. Het gebied trekt naar het zuidwesten weg en zal verder afzwakken. De afgelopen 36 uur heeft Veronica in de regio van Marble Bar en Port Hedland op grote schaal 100-150 mm regen achtergelaten.

Foto: EPA, cyclonen toen ze allebei nog aan de noordkust lagen.

Tags:

Zure regen was aan het einde van de vorige eeuw een veelbesproken onderwerp. Nu hoor je er niets meer over. Is zure regen verdwenen of was het een fabeltje? Lees meer

Ben je een echte zonaanbidder en vind je een temperatuur van minimaal 25 graden een must tijdens je vakantie? Lees snel verder! Lees meer