Water trekt weg na grote overstroming VS

Het ergste lijkt achter de rug voor inwoners van de drie Amerikaanse staten die afgelopen week werden getroffen door overstromingen. Het water trekt weg uit grote delen van Missouri, Nebraska en Iowa, maar de situatie blijft gevaarlijk, zo waarschuwen lokale autoriteiten.

De drinkwatervoorziening rond Kansas City, de grootste stad van de staat Missouri, wordt scherp in de gaten gehouden. Door vermenging met het water uit de overstromingen, kunnen bacteriën in het drinkwater zijn geraakt. De 600.000 inwoners van de stad wordt gevraagd schoon drinkwater in te slaan.

Smeltwater verergerde situatie

Met name tussen 10 en 15 maart viel erg veel neerslag in het gebied, gelegen in het hart van de Verenigde Staten. Doordat de temperatuur bovendien opliep en veel sneeuw smolt, kon het water amper worden afgevoerd. De rivier de Missouri trad daardoor buiten haar oevers. Zeker vier mensen kwamen om het leven, de schade loopt in de miljarden.

Komende week verwacht de National Weather Service, het Amerikaans meteorologisch instituut, lichte regenval. Voor overstromingen zal dat niet zorgen, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters. Gevaarlijker is als sneeuw stroomopwaarts gaat smelten. Dat kan volgende maand gebeuren, wat nieuwe overstromingen zou kunnen veroorzaken.

Tags:

Ga jij vandaag vliegen vanaf Schiphol? Hou dan rekening met vertragingen vanwege de harde wind. Lees hier hoe lang de overlast duurt. Lees meer

Het wordt weer lekker weer. Vrijdag en zaterdag wordt het met flinke zonnige perioden 12-17 graden. Houdt de lente ook daarna aan? Lees meer