Hooikoorts: hoe ontstaat het en wanneer heb je er last van?

Het hooikoortsseizoen begint vroeg dit jaar. Door de hoge temperaturen deze maand en in februari, komen de eerste berkenbomen al in bloei. Voor veel mensen is dat slecht nieuws: in ons land is hooikoorts een van de meest voorkomende allergieën. Een op de vijf mensen heeft last van rondvliegend stuifmeel. Een deel daarvan is allergisch voor de berkenpollen. Vooral op warme, zonnige dagen is het buiten niet prettig voor hen. Met een regenbui zijn ze wel blij. Daardoor wordt de lucht gezuiverd.

Hooikoorts is een allergie; een overgevoeligheid van het afweersysteem op bepaalde, op zich niet gevaarlijke stoffen, allergenen. Bij mensen met een allergie valt het afweermechanisme niet alleen schadelijke indringers aan, maar ook de allergenen. De naam hooikoorts stamt uit het verleden. De klachten werden vooral waargenomen tijdens het hooien, vandaar ‘hooikoorts’.

Met hooi heeft de allergie echter weinig te maken: hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel. Net zoals bij de meeste allergieën bouwt ook hooikoorts langzaam op. Meestal vertoont de allergie zich tussen de leeftijd van 8 en 25 jaar, na een eerste manifestatie komen klachten elk jaar terug. De klachten zijn na het 40e levensjaar doorgaans een stuk minder, na de leeftijd van 55 jaar zijn de meeste mensen ‘genezen’.

In welke maanden kun je last hebben?

Het hooikoortsseizoen kent een piek tussen mei en augustus, wanneer veel grassen en kruiden bloeien. Bomen, zoals de berk nu, bloeien al eerder. Het weer heeft grote invloed op hoe hooikoortspatiënten zich voelen. Allereerst is er de wind. Als het waait, zit er veel stuifmeel in de lucht en dat is ongunstig. Het gaat niet alleen om de windkracht, maar ook om de windrichting. Komt de wind uit het oosten, dan zit er veel meer pollen in de lucht. Vanuit Duitsland wordt dan veel extra pollen aangevoerd. Bij wind vanaf zee zijn de omstandigheden aan de kust al een stuk gunstiger.

Nog belangrijker is de temperatuur. Die heeft grote invloed op hoe lang het hooikoortsseizoen duurt en hoe hevig die is. Het begint al in de winter. Als er een zachte winter is, gaan sommige planten en bomen al eerder bloeien. Bij lagere temperaturen is de natuur minder actief. Op warme en zonnige dagen produceren bomen en plaatsen veel meer stuifmeel en ondervinden mensen met hooikoorts veel klachten.

Hooikoortspatiënten kun je niet blijer maken dan met een regenbui. Bij regen wordt de stuifmeel uit de lucht gespoeld. Daardoor is die een stuk aangenamer voor ze. Na een regenbui ligt het stuifmeelgehalte zeker een paar uur flink lager. Ook mist zorgt voor veel minder stuifmeel in de lucht.

Tags:

Ben je een echte zonaanbidder en vind je een temperatuur van minimaal 25 graden een must tijdens je vakantie? Lees snel verder! Lees meer

Een zeldzame tropische storm ligt momenteel voor de kust van Brazilië. Afgelopen weekend ontstond tropische storm Iba boven de Atlantische Oceaan. Lees meer