Lenteachtige Stille Zaterdag

Zonnige perioden en zacht weer maken zaterdag de beste dag van het Paasweekend. De dag start koud met regionaal lichte vorst en dichte mist. Al snel breekt de zon door en warmt het flink op. Het wordt zacht weer met maxima van 12 tot 14 graden in het Waddengebied, 14-15 graden in de Randstad en 15 à 16 graden in het zuiden. Wel steekt een stevige zuidelijke wind op, maar uit de wind en in de zon is het echt genieten! Eind van de middag raakt de zon vanuit het westen versluierd en in de avond stijgt de kans op een bui.

De rest van het Paasweekend hebben we vaak te maken met regen. Deze Goede Vrijdag begint op de meeste plaatsen kletsnat. Vanmiddag wordt het vanuit het westen geleidelijk droog en vooral in het westen van het land breekt de zon door. Bij een vrij stevige noordwestenwind wordt het 8 graden op de Wadden tot 10 in het binnenland.

Paasdagen onstuimig met kans op onweer en hagel

Na een lenteachtig intermezzo op Stille Zaterdag krijgen we in de nacht naar Eerste Paasdag opnieuw te maken met een regengebied. Overdag schijnt regelmatig de zon, maar vallen ook enkele buien met kans op onweer en hagel. Er staat een stevige zuidwestenwind en het wordt 10 tot 12 graden.

Tweede Paasdag wordt het flink onstuimig. Aan zee kan het stormachtig waaien en kunnen zware windstoten optreden tot 90 km/uur. In de ochtend passeert een regengebied en de middag volgen opnieuw losse buien met kans op onweer en hagel. Tussen door schijnt soms de zon. Het wordt zo’n 12 graden.

Na Pasen houden we dagelijks te maken met buien. De wind neemt gedurende de week af en de temperatuur ligt tussen 10 en 13 graden.

Pasen in het verleden

Vorig jaar verliepen de Paasdagen een stuk beter. Beide dagen verliepen grotendeels droog en redelijk zonnig met normale temperaturen van 11 à 12 graden.

Het weer tijdens de Paasdagen kan van jaar tot jaar flink variëren. In 2008 beleefden we op 23 en 24 maart een Witte Pasen. De koudste Pasen was die van 1964 met maxima 3,9 en 4,5 graden. Op beide dagen was de zon niet te zien.

De warmste Eerste Paasdag ooit werd gemeten op 24 april 2011, met een maximumtemperatuur van 26,0 graden. Het was daarbij droog en vrij zonnig. Tweede Paasdag 2011 was het met 23,9 graden net iets minder warm, maar de dag verliep zonovergoten en droog. De warmste Tweede Paasdag beleefden we op 18 april 1949 met een maximumtemperatuur van 25,3 graden. Eerste Paasdag werd het toen 24,5 graden

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

De zomertijd begint dit jaar herfstachtig. Tot en met woensdag staat er een stevige zuiden- tot zuidwestenwind. Op Paasmaandag zal […] Lees meer

Het Paasweekend verloopt wisselvallig met veel wind en periodes met regen. Goede Vrijdag regent het langdurig. Stille Zaterdag blijft het […] Lees meer