Warmste kerstdagen ooit gemeten

Zo ziet het er deze kerst niet uit.

Zo kan het er ook uit zien tijdens de feestdagen.

We beleefden dit jaar de warmste kerst ooit gemeten. Eerste Kerstdag kent sinds gisteren een recordhoge temperatuur van 14,0 graden in De Bilt. Het oude record van 12,8 graden uit 1997 werd daarmee ruimschoots overtroffen. Vandaag werd vervolgens het record van Tweede Kerstdag verbetert van 12,1 graden in 1974 naar 14,4 graden nu. In het Limburgse Ell werd het zelfs 14,9 graden. Niet eerder was het ergens in Nederland zo warm met kerst. Met flink wat zonneschijn erbij was het zelfs lenteachtig.

Vorig jaar was het op Eerste Kerstdag een stuk kouder met 7,9 graden en in de ochtend lichte vorst. Tweede Kerstdag kende toen een normale maximumtemperatuur van 5,2 graden in De Bilt. In de nacht naar 27 december begon het vervolgens in de zuidelijke helft van het land te sneeuwen en de sneeuwval hield bijna de hele dag aan. In het zuiden viel op de 27e circa 10 cm sneeuw. Vervolgens bleef het op de 28e boven het sneeuwdek de hele dag vriezen.

In 2010 hadden we voor het laatst een Witte Kerst. Dat wil zeggen een gesloten sneeuwdek in De Bilt op beide kerstdagen. Daarna hebben we geen noemenswaardige sneeuwval meer gehad tijdens Kerst.

Zeer zacht richting jaarwisseling, in januari mogelijk kouder

Morgen wordt het met maxima van 13-14 graden ook de warmste 27 december. Na het weekend wordt het met maxima van 11 à 12 graden iets minder zacht. Maandag belooft een droge dag met regelmatig zon te worden. Daarna valt regelmatig regen. Ook Oudjaarsdag verloopt zacht met maxima van een graad of 10. In het nieuwe jaar lijkt het kouder te worden met temperaturen die dalen naar vrij normale waarden van een graad of 6 overdag en toenemende kans op nachtvorst. De verwachting is echter nog behoorlijk onzeker. 

Nieuwjaarsduik ‘warm’ bad

De Nieuwjaarsduik vindt dit jaar plaats in relatief warm water. Door het extreem zachte weer in november en december is de Noordzee de laatste twee maanden van het jaar veel minder afgekoeld dan normaal. Op Nieuwjaarsdag zal het zeewater langs de westkust en in binnenwateren ruim 9 graden zijn. In tenminste 300 jaar was het zeewater niet eerder zo warm! In het noorden van het land is de watertemperatuur een graad of 8. Normaal is dit 5 à 6 graden.

Tijdens de Nieuwjaarsduik van 2011 was het zeewater voor het laatst echt koud met temperaturen van 3 à 4 graden. De duik in verschillende binnenwateren ging toen niet door, omdat deze na een zeer koude decembermaand volledig waren dichtgevroren.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
27 december 2015

Ook 27 december recordwarm

Ook deze zondag 27 december is goed voor een warmterecord. Het werd om 12:20 in De Bilt 12,1 graden. Daarmee […] Lees meer

Tot in januari blijft het uitzonderlijk zacht. Nieuwe golven van warme lucht stromen de laatste week van het jaar uit […] Lees meer