Nog meer warmterecords op komst

Tot in januari blijft het uitzonderlijk zacht. Nieuwe golven van warme lucht stromen de laatste week van het jaar uit over ons land. Tweede Kerstdag wordt de warmste ooit en ook de 27e kunnen we mogelijk een warmterecord noteren. Een volgende warmteimpuls is aanstaande op 30 en 31 december.

De kans dat het nog tot nachtvorst komt dit jaar in De Bilt is kleiner dan 10%. Dit betekent dat de kans groot is dat december vorstloos verloopt. Een unicum! Als de vorst daadwerkelijk uitblijft beleven we voor het eerst sinds de start van de meetreeks in De Bilt in 1901 een vorstloze december.

Zonnig begin van Eerste Kerstdag

Vandaag begint de dag overwegend droog met vooral in de noordoostelijk helft van het land veel ruimte voor de zon. Vanuit het zuiden neemt de bewolking verder toe. In de middag raakt ook het noordoosten bewolkt en gaat het vanuit het zuidwesten op steeds meer plekken regenen.

De temperatuur ligt vanmiddag rond 8 graden. Ten opzichte van alle warme dagen rondom deze Eerste Kerstdag is dit een relatief koude dag. In de avond en nacht loopt de temperatuur alweer verder op naar 12 graden.

Tweede Kerstdag recordwarm

Het wordt morgen, op Tweede Kerstdag, met maxima van 13-14 graden weer ‘gewoon’ recordwarm. Het warmterecord voor De Bilt van 12,1 graden, gemeten op Tweede Kerstdag 1974, wordt daarmee verbroken. Ook het landelijke record van 13,1 graden gemeten in Maastricht in 1974 gaat uit de boeken.

Het is daarbij behoorlijk windrijk met in het noordwestelijk kustgebied een harde zuidwestenwind en in het binnenland waait het vrij krachtig. Op de meeste plaatsen blijft het droog. Alleen in het uiterste noorden kan lokaal een beetje regen vallen.

Warm en wisselvallig het jaar uit

Zondag wordt het met maxima van 12 à 13 graden waarschijnlijk de warmste 27 december. Maandag en dinsdag wordt het iets minder zacht. Maandag belooft een droge dag te worden. Verder valt regelmatig regen. Woensdag en donderdag (Oudjaarsdag) lijkt een nieuwe golf warme lucht over ons land heen te stromen. Er zit nog wat onzekerheid in, maar er is circa 70% kans op maxima tussen 10 en 15 graden.

Foto: IJsbaan Roodeschool, Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
Zo ziet het er deze kerst niet uit.

We beleefden dit jaar de warmste kerst ooit gemeten. Eerste Kerstdag kent sinds gisteren een recordhoge temperatuur van 14,0 graden […] Lees meer

Tijdens de kerstdagen is het wisselvallig met veel bewolking en zijn er perioden met regen. Kerstavond zal nat en onstuimig […] Lees meer