Acht warmterecords versus één kouderecord

Gisteren beleefden we de warmste 24 januari ooit gemeten. Daarmee noteerden we al het eerste warmterecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt van dit jaar. Warmterecords komen tegenwoordig veel vaker voor dan kouderecords. Deze eeuw telt tot dusver 8 keer meer warmterecords dan kouderecords. Op maar liefst 135 dagen (37% van ons kalenderjaar) staat een warmterecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt genoteerd dat dateert uit deze eeuw.

Slechts 16 dagen (4% van ons kalenderjaar) kennen een kouderecord, voor het maximum in de Bilt, dat uit de jaren 2000-2018 stamt. De doorgaande opwarming van de aarde maakt dat het tegenwoordig veel makkelijker tot warmte-extremen komt dan tot kouderecords. Als de gemiddelde temperatuur op een steeds hoger niveau komt te liggen, worden steeds hogere warmte-uitschieters mogelijk en neemt de kans op kouderecords af.

2017 kende zes warmterecords. Op 30 en 31 maart, op 17 en 27 mei, op 16 oktober en op Oudejaarsdag was het warmer dan ooit tevoren gemeten op deze datums. Alleen op 16 september noteerden we een koudrecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt.

Dagrecords niet een losstaand iets

Warmterecords voor een individuele dag kunnen we niet één op één koppelen aan klimaatverandering. Klimaat is immers een langjarig gemiddelde, terwijl het weer van elke dag in ons land erg grillig is. De verhouding van het aantal warmte-dagrecords tegenover het aantal koude-dagrecords geeft echter wel degelijk een goed indicatie. We onderzochten hoeveel warmterecords op naam staan van de jaren 2000 t/m 2018 en evenzo hoeveel kouderecords. De verhouding is 135 warmterecords tegenover 16 kouderecords. Dat is een verhouding van ruim 8 staat tot 1.

Records Warmterecord (Tx De Bilt) Kouderecord (Tx De Bilt)
jan 15 0
feb 9 0
mrt 9 0
apr 15 1
mei 7 4
jun 6 0
jul 14 2
aug 12 1
sep 8 2
okt 11 2
nov 16 1
dec 13 3
Totaal 135 16
Verhouding 8 1

 

Hierbij moet worden opgemerkt dat een warmterecord in deze periode meerdere keren kan zijn bijgesteld. Dus dat het record voor een bepaalde dag eerst in handen was van 2001, dan 2009 en vervolgens 2015. Dit record telt in deze analyse dan maar één keer mee, terwijl het drie keer uitzonderlijk warm is geweest. Een goed voorbeeld hiervan is het warmterecord van Oudejaarsdag 2017. Hierbij werd het record ruimschoots gebroken, maar het oude record stond al op naam van deze eeuw (2006). Het record is dus twee keer gebroken en telt slechts één keer mee in dit onderzoek.

Het effect van ‘dubbelingen’ is bij de kouderecords minder sterk, omdat deze beduidend minder vaak in het geding waren. Het aantal keren dat er deze eeuw vaker een warmterecord dan een kouderecord verbroken is kan dus nog hoger liggen dan acht.


Denk je ook al aan de zomervakantie? Je vluchten boek je steeds het goedkoopst bij Skyscanner! Profiteer nu van onze unieke kortingscodes en aanbiedingen!

Foto: Jannes Wiersema

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Met maxima van 10-12 graden is het komende dagen erg zacht in vergelijking met de normaal van 5-6 graden. Afgelopen […] Lees meer

In een groot deel van het land was het vandaag recordzacht. In De Bilt was het sinds 1901 niet zo […] Lees meer