Warmste 25 januari

Vandaag steeg de temperatuur in De Bilt om 12.40 uur naar 13,6 graden en daarmee is het de warmste 25 januari sinds de metingen. Later in de middag steeg de temperatuur verder naar 14,6 graden. Het vorige record stond op naam van 1990, toen werd het in De Bilt 13,3 graden. In 1996 bleef het het koudst op 25 januari, de temperatuur kwam deze dag niet boven – 6,2 graden uit.

In Eindhoven werd het zelfs 16,3 graden. Alleen in 1947 is in Nederland in heel januari een nog iets hogere temperatuur gemeten. Op 16 januari 1947 werd het zelfs 17,2 graden in Maastricht.

Normaal in deze tijd van het jaar liggen in De Bilt de temperaturen in de middag rond 5,5 graden en in de nachten rond 0,7. Komende nacht verwacht weeronline minimumtemperaturen van 6 of 7 graden. Het is dus zacht voor de tijd van het jaar en dat hebben we te danken aan een zuidelijke wind, die zachte lucht ons land in blaast.

Zeer zacht na een koude periode

Na een koude winterse periode lijkt het nog wat warmer dan het is. Precies een week geleden stagneerde de temperatuur overdag in De Bilt rond 0 graden. De nacht daarvoor had het 6,7 graden gevroren, maar de nacht naar 19 januari daalde de temperatuur zelfs tot -8 graden.

In het noordoosten was het vorige week echt winter met sneeuw, ijzel, ijsdagen en strenge vorst. Vorige week maandag kwam de maximumtemperatuur in het noordoosten van Groningen (Nieuw Beerta) overdag uit op -1,7 graden.

Aanhoudend zacht

Komende dagen blijft de temperatuur ruim boven normaal. Dinsdag overdag is het nog fraai, maar neemt de wind al toe. Woensdag is het ronduit herfstachtig met veel wind en regen, maar op donderdag wordt het weer rustiger met ook zon. De dagen daarna is het eerder herfst dan winter. Zacht, maar met veel bewolking, vaak regen en een stevige wind.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Aan de noordelijke hemel zijn vanavond mogelijk zeldzame parelmoerwolken te zien. Deze kleurrijke wolken ontstaan op grote hoogte van circa […] Lees meer

Morgen wordt het winterweer verdreven. In de middag trekt een neerslagzone vanuit het westen het land in. Daarbij is het in […] Lees meer