24 uur regen, koudste 10 maart en zeldzame maartse ijsdag… wat een weer!

Er is grote kans dat de temperatuur maandag niet boven het vriespunt komt. Hiermee lijkt een nieuwe maartse ijsdag in de maak. Het is zeldzaam slecht weer voor maart volgens de meteorologen van weeronline.nl. Op zondag evenaren we het dagrecord voor koudste 10 maart ooit uit 1932. Gisteren regende het in De Bilt 24 uur lang onafgebroken, nooit eerder werd dit waargenomen. Verder viel er afgelopen nacht sneeuw, in de noordelijke helft viel 2 tot 5 centimeter, daar ligt de gevoelstemperatuur rond -10.

Zaterdag 24 uur regen in De Bilt

Gisteren regende het onafgebroken in De Bilt. Op iedere 10 minuten waarneming werd minimaal 0,1mm regen afgetapt. Dit is nog nooit eerder voorgekomen. Op 30 januari 1960 regende het tot nu toe het langs met 23,4 uur neerslag. Vannacht op 00.00 uur werd dit record verbroken met 24,0 uur neerslag.

Laatste maartse ijsdag in 2005, daarvoor 1987

Morgen komt de temperatuur naar verwachting niet boven het vriespunt uit. Hiermee noteren we een heuse maartse ijsdag. Een ijsdag in maart komt maar eens per 10 jaar voor. De laatste keer dat er een ijsdag werd genoteerd was in maart in 2005. Verder terug in de geschiedenis komen we pas in 1987 weer een maartse ijsdag tegen. Normaal ligt de middagtemperatuur rond 8 graden.

Landelijke evenaring dagrecord koudste 10 maart

Vandaag lag de maximale temperatuur op 1,0. Op dit moment ligt hij rond het vriespunt. Doordat er koude lucht vanuit het noordoosten het land binnenstroomt zal de temperatuur de rest van de dag onder de 1,0 blijven. Hiermee evenaren we het dagrecord dat stamt uit 1932. Vorige week sneuvelden nog diverse warmte dagrecords. De hoogste temperatuur die afgelopen week werd waargenomen was 18,8 graden in Eindhoven.

Gevoelstemperatuur onder -10

Door de wind voelt het overdag nog veel kouder aan, plaatselijk kan de gevoelstemperatuur onder de -10 liggen. Bij een matige wind voelt het tijdens de ochtendspits, in het midden van het land, aan als –10. In het noorden staat windkracht 6, daar ligt de gevoelstemperatuur nog lager.

Vooruitzichten

Vanavond en vannacht is het bewolkt en vooral langs de noordkust is kans op een enkele lichte sneeuwbui. Het gaat overal vriezen met minima tussen -5 in het noordoosten en -1 in het westen van Zeeland.

Morgen start de dag grijs. Overdag kan vooral in de noordelijke helft van het land plaatselijk de zon doorbreken. In de late middag en avond maakt het zuiden van het land kans op lichte (natte) sneeuw. Er waait een matige tot krachtige noordoostenwind en de maximumtemperatuur ligt tussen 0 en 2 graden. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur een groot deel van de dag rond -10 graden.

Ook dinsdag maakt het zuiden van het land nog kans op een beetje sneeuw. In het midden en noorden is het droog en verder geldt: hoe noordelijker hoe groter de kans op zon. Er waait nog altijd een koude noordoostenwind en het wordt maximaal 2 graden.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Kou en sneeuwval laten het lenteweer van vorige week weer vergeten. Tel daar een ijskoude noordoostenwind en vorst in de […] Lees meer

8 maart 2013

Kou herovert Europa

Slechts een handjevol mensen zien de winterse inval met plezier tegemoet. Het overgrote deel van de Nederlanders hunkert naar warm […] Lees meer