Supermaansverduistering tijdens nacht naar maandag

Tijdens de nacht naar maandag 28 september vindt een totale maansverduistering plaats, die (bij helder weer) in zijn geheel zichtbaar is vanuit ons land. Tussen 4:11 uur en 5:24 uur bevindt de maan zich compleet in de schaduw van de aarde en zal daardoor rood kleuren.

De maansverduistering valt samen met een zogenaamde “supermaan”. De maan staat extra dicht bij de aarde. Dit betekent dat de rode maan vanaf de aarde gezien extra groot is, zo’n 14 % groter dan als hij veraf staat. De huidige weersverwachting schetst een grote kans op helder weer, maar mist of lage bewolking kan regionaal roet in het eten gooien.

Mist kan spelbreker zijn

De weersverwachting voor de nacht van zondag op maandag ziet er op voorhand gunstig uit. De kans op heldere condities is groot. Dankzij een hogedrukgebied blijven storingen op afstand en hebben we rustige condities. Er zitten wel enkele addertjes onder het gras. Tijdens rustige nachten in de herfst kan mist of laaghangende bewolking ontstaan. Mist en lage bewolking zouden regionaal het schouwspel dus aan het zicht kunnen ontnemen.

De tijdsduur van de maansverduistering

Om de verduisterde maan te zien kijk je naar het zuidwestelijk deel van de hemel en de maan komt daarbij steeds lager boven de horizon te staan. Om 2:11 begint de gedeeltelijke verduistering. De linkerhelft van de maan wordt geleidelijk minder fel en uiteindelijk grotendeels verduisterd. Tussen 4:11 uur en 5:24 uur kleurt de maan rood, met het hoogtepunt rond 4:47 uur. De maansverduistering eindigt om 7:24 uur. Dan komt de zon ook bijna op.

Waarom kleurt de maan rood?

Op het moment dat de maan zich volledig in de schaduw van de aarde bevindt valt geen direct zonlicht meer op de maan. Er wordt echter nog wel een beetje zonlicht dat op de aarde valt gereflecteerd naar de maan. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de maan komt. Hierdoor ontstaat de zogenaamde “bloedmaan”. Doordat sprake is van een supermaan zal de kleurverandering van de maan (van wit naar rood) extra fel zijn. Buiten de verduistering om geeft een supermaan 30% meer licht dan als de maan veraf staat.

De volgende totale maansverduistering die in Nederland grotendeels goed te volgen is zal plaatsvinden op 21 januari 2019.

Bron astronomische info: http://hemel.waarnemen.com

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
27 september 2015

Singelloop Utrecht

27 september 2015 Utrecht Door: Jaco van Wezel Geef een reactie via Facebook Lees meer

Het natte en overwegend sombere weer laten we eind van de week achter ons. Vanaf het weekend krijgen we te […] Lees meer