Eerste officiële tropische dag van de zomer


Het zal veel mensen verbazen, maar vandaag is pas de eerste officiële tropische dag van de zomer. In De Bilt werd het om 12:30 uur 30,3 graden. Tot vandaag was het dit jaar alleen op 29 mei, in de lente, tropisch warm in De Bilt met 30,7 graden. Lelystad noteerde die dag een temperatuur van 31,9 graden. Tot vandaag was dit de hoogste temperatuur van 2018. Vandaag wordt het op verschillende plaatsen warmer. In het oosten staan maxima van 33-35 graden op het programma.

Ondanks het langdurige hoogzomerse weer beleefden we deze zomer tot deze week geen bijzondere hitte. 2018 telt in De Bilt tot dusver maar liefst 37 zomerse dagen. Normaal telt een heel jaar 26 zomerse dagen. Nog nooit stond de teller op 23 juli al op zo’n hoog aantal dagen met maxima van 25 graden of meer.

Opmerkelijk genoeg noteert De Bilt vandaag pas de tweede tropische dag van het jaar. Ter vergelijk: in 1976 stond de teller al op 13 officiële tropische dagen. In het zuidoosten waren er toen al 19 tropische dagen geweest.

Nu telt Arcen negen tropische dagen. In Arcen kwam het van 27 juni tot en met 9 juli tot een lokale hittegolf, maar van recordwarmte was geen sprake. De temperatuur kwam uit tussen 30 en 31 graden. Inmiddels is in het oosten en zuiden op verschillende weerstations een regionale hittegolf aan de gang, die op de meeste locaties al op 12 juli van start ging.

Noordelijke winden voorkwamen zinderende hitte

Doordat de wind de laatste anderhalve maand regelmatig uit noordelijke richtingen waaide bleef tropische warmte op veel plaatsen uit. Bij deze winden vanaf de Noordzee en de Oostzee werd geen extreem warme lucht aangevoerd. De invloed van de koelere noordenwind is in het midden en zuiden een stuk minder groot dan in het noorden. Met veel zonneschijn kon het alsnog zeer warm worden. In het zuiden is afgelopen tijd zelfs bij een noordenwind de 30 graden lokaal een paar keer gehaald.

Deze week wordt met een zuidoostelijke stroming tropische hitte aangevoerd en wordt het op grote schaal heet tot zeer heet. Donderdag en vrijdag wordt het in het zuiden en oosten 34-37 graden.


Nieuwe sportoutfit nodig voor de zomer? Bij Adidas shop je nu met korting dankzij deze unieke kortingscode!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
25 juli 2018

Nu droger dan in 1976

Het is nu droger dan het in 1976 op 25 juli was. Het neerslagtekort bedroeg toen gemiddeld over het land […] Lees meer

Vandaag en morgen wordt het 27 graden op de Wadden, 30-33 graden in het midden van het land en 33-35 […] Lees meer