Eerste regionale tropennacht een feit

Het zuiden en westen van het land hebben de eerste tropennacht erop zitten. Op verschillende plaatsen daalde de temperatuur niet beneden de 20 graden. Vooral in het westen van het land en in delen van Friesland is de warmte goed voor een record. In totaal werd op 13 stations niet eerder in juni zo’n hoge minimumtemperatuur gemeten.

Het warmst was het afgelopen nacht bij Rotterdam, daar werd het niet kouder dan 20,5 graden. Dit is een evenaring van het record. Op 30 juni 1957 werd ook een minimumtemperatuur van 20,5 graden gemeten. In De Bilt was het afgelopen nacht 19,2 graden op het koudste moment. Het record staat 19,4 graden en werd gemeten op 27 juni 1947.

Warme deken

Deze regionale warmterecords hebben we te danken aan de wolkenvelden die afgelopen nacht over het land trokken. De bewolking werkte als een deken waardoor de warmte van zondag lang bleef hangen. Vanmiddag wordt het op grote schaal tropisch. Hierdoor blijft het vanavond nog lang erg warm en wordt het zeker niet kouder dan afgelopen nacht. De hoge minimumtemperaturen zullen vrijwel zeker als record de boeken in gaan.

Vannacht nog warmer

Komende nacht zal nog warmer verlopen met regionaal ruim 20 graden en lokaal ruim 21 graden. In de steden is het nog warmer en is de warmte bijna niet uit de huizen te krijgen. Ook dan zijn er wolkenvelden. Ondanks dat het komende nacht warmer wordt zal de warmte mogelijk niet als recordhoge minimumtemperatuur worden geregistreerd. In de zomer wordt de minimumtemperatuur in de periode tussen 02.00 uur ‘s nachts en de daaropvolgende nacht om 02.00 uur gemeten. Doordat het woensdag aan het begin van de nacht koeler wordt kunnen officiële records uitblijven.

Foto: ANP

Tags:

In Nederland is het de komende dagen bijzonder warm, maar in Frankrijk wordt het zelfs nog een aantal graden warmer. Vooral vanaf woensdag wordt het heet. Lees meer

stand kinderen ijsje

Morgen wordt het waarschijnlijk recordwarm met in het zuidoosten 34-37 graden en in De Bilt een graad of 33. Landinwaarts zeer grote kans op hittegolf. Lees meer