Smog zorgt voor overlast in Sydney

De smog die Sydney eerder deze de week trof is teruggekeerd. De NSW Rural Fire Service heeft daarom woensdag al de beheerbranden, die plaatsvinden ter voorkoming van grote bosbranden, afgeblazen om de luchtkwaliteit niet nog slechter te maken.

Een combinatie van zeer weinig wind en een temperatuursverandering door een hogedrukgebied zorgt er volgens lokale meteorologen voor dat de smog boven de stad blijft hangen en niet weg kan, zelfs niet nu de beheerbranden zijn uitgesteld.

De luchtkwaliteitsindex van het NSW Office of Environment and Heritage registreerde vrijdagochtend een gevaarlijke hoeveelheid stofdeeltjes in het noordwesten van Sydney, terwijl het zicht slecht werd genoemd. Inwoners worden geadviseerd buitenactiviteiten zoveel mogelijk te vermijden. Mensen met hart- en longaandoeningen moeten binnenblijven.

Koele oceaanlucht ten zuiden van het land is onderweg naar Sydney en bereikt aan het eind van het weekend de stad. Maandag is de lucht veel schoner en koeler met 19 graden. Er zijn dan zonnige perioden en stapelwolken. Daarbij kan ook een bui voorkomen.

Foto: EPA

Tags:

Uitzonderlijke hitte en droogte heeft in Israël bosbranden veroorzaakt. Duizenden mensen moesten hun huizen ontvluchten. Lees meer

Het wordt iets minder heet op Cyprus. Dit weekend blijft de temperatuur onder de 30 graden, maar na het weekend gaat de temperatuur weer omhoog. Lees meer