Hittegolf veroorzaakt bosbranden in Israël

In Israël zijn zo’n 3.000 mensen geëvacueerd vanwege bosbranden. Die zijn in de afgelopen dagen ontstaan vanwege uitzonderlijk warm en droog weer. Het vuur zorgde ook voor veel schade aan gebouwen.

Vliegtuigen uit Griekenland, Kroatië, Cyprus en Italië zijn al ter ondersteuning in Israël, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Premier Benjamin Netanyahu verwees ook naar twee helikopters uit Egypte. De Palestijnse Autoriteit bood ook hulp.

Volgens hulpdiensten werden acht mensen naar ziekenhuizen gebracht voor het inademen van rook. Een 70-jarige man stierf na een hitteberoerte. Hij was flauwgevallen in zijn auto vanwege gezondheidsproblemen en pas later gevonden, zei een woordvoerder.

Stuk kouder

In het gebied waar de bosbranden woeden is het al een paar dagen zo’n 43 graden is, maar in de komende dagen wordt het een stuk minder heet. In Jeruzalem is het vrijdag nog 39 graden. Zaterdag zakt het kwik er naar 30 graden. Het minder hete weer betekent niet dat de natuurbranden voorbij zijn. Het blijft namelijk zonnig en droog. Bovendien staat er wat wind, waardoor de branden aan kunnen wakkeren.

Foto: AFP

Tags:

Het vooruitzicht naar Hemelvaartsdag laat veel bewolking, een stevige wind en buien zien. Met 14-18 graden wordt het iets kouder dan gemiddeld eind mei. Lees meer

Zeer weinig wind zorgt ervoor dat de smog boven de stad blijft hangen en niet weg kan. Koelere en schonere lucht is onderweg. Lees meer