Opnieuw noodweer verwacht in zuiden

Ook deze middag en avond ontstaan pittige onweersbuien boven de zuidelijke helft van het land. De buien verplaatsen maar langzaam en daardoor valt plaatselijk zeer veel regen in korte tijd. Lokaal valt met 40-70 mm zelfs meer dan normaal in de hele maand mei. De kans op wateroverlast is dan ook groot. Het noorden krijgt niets mee van de zware buien. Ook morgen is nog kans op enkele regen- en onweersbuien. Het weekend verloopt droog en zomers tot lokaal tropisch warm met maxima van 25-30 graden.

De buien van vandaag komen bovenop de grote hoeveelheid neerslag die deze week al plaatselijk is gevallen. Zo viel op Maastricht-Aachen Airport afgelopen dinsdag 47 mm in ruim een half uur tijd. In het Brabantse Oirschot viel zelfs 59 mm! Door de grote hoeveelheid regen was plaatselijk sprake van wateroverlast en in Zuid-Limburg stroomde modder door de straten.

Zware onweersbuien in de namiddag en avond

In zuidelijke helft van het land begint de dag al met enkele buien. Hierbij kan al een klap onweer voorkomen, maar echt zwaar zijn deze (onweers)buien niet. In het noorden is er veel zon en belemmeren slecht enkele wolkenvelden het zonlicht. Bovendien blijft het daar waarschijnlijk droog.

In de eerste helft van de middag is het op de meeste plaatsen alweer droog en breekt de zon flink door. Daardoor warmt het snel op. De maxima komen uit op 23 graden in het westen tot lokaal 26 in het (noord)oosten. In de tweede helft van de middag ontstaan boven België en delen van de zuidelijke provincies flinke stapelwolken die uitgroeien tot stevige onweersbuien. Er staat weinig wind, waardoor de buien niet snel verplaatsen. Hierdoor kan plaatselijk 40-70 mm vallen, terwijl het een kilometer verderop droog is. Lokaal is dan ook sprake van grote wateroverlast.

Vanavond krijgt ook het midden van het land te maken met zware onweersbuien, veel regen in korte tijd en kans op wateroverlast. Het kan in het midden en zuiden nog tot het eind van de avond onweren, daarna worden de buien geleidelijk minder actief.

Morgen kleinere buienkans

Vrijdag is er een afwisseling van zonnige perioden en wolkenvelden. Met maxima van 23 graden in het westen tot 27 in het oosten is het warmer dan vandaag. Opnieuw kunnen in de middag verspreid over het land onweersbuien ontstaan. Wel zijn de buien minder talrijk dan vandaag. Komend weekend blijft het droog. De zon schijnt volop en met een lokale 30 graden Brabant en Limburg wordt het waarschijnlijk voor het eerst dit jaar tropisch warm.

Update: Uiteindelijk kwam het in Zeeland tot noodweer. Straten stonden blank na plaatselijk 30-50 mm in korte tijd.

Neerslagsom op KNMI-meetpunten. Voorlopige data, nog niet alle metingen staan op de kaart.

Foto: Tonny Morsink


Noodweer? Online shoppen dan maar! Gelukkig doe je dat nu extra goedkoop dankzij onze unieke Outfittery kortingscodes!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Na het onweersachtige weer van afgelopen dagen schakelt de zomer dit weekend door naar een hogere versnelling. Zaterdag wordt het […] Lees meer

Het is de warmste meimaand sinds ten minste 1901. Hoewel mei nog negen dagen duurt is nu al duidelijk dat […] Lees meer