Pittig onweer en eerste neerslag sinds begin april

Woensdagavond trekken stevige onweersbuien over het oosten en noordoosten van het land. Het hele land krijgt daarbij ook te maken met regen, en in delen van het land is al 10 tot 15 millimeter aan neerslag gevallen. Twenthe kan zelfs al ruim 20 mm regen noteren, veel meer dan tot nu toe in de hele maand april viel! De Bilt heeft zelfs te maken met de eerste meetbare regen sinds 3 april.

Dit is slecht nieuws voor de zonaanbidders in ons land, maar een verademing voor de Nederlandse bodem. Het neerslagtekort is sinds 1 april opgelopen tot 51 millimeter, wat hoger is dan in het recordjaar 1976. Daarbij komt ook nog het neerslagtekort van de extreem droge zomer van 2018 kijken. In gebieden met hoge zandgronden, zoals Limburg en de Achterhoek, startte het groeiseizoen met te lage waterstanden. In de komende periode zullen meer buien vallen, waardoor het tekort mogelijk zal verminderen.

Overlast

Het onweer zorgt voor overlast. Zo is de wedstrijd tussen PEC Zwolle en FC Groningen definitief gestaakt meldt het ANP. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof had het duel in de 57e minuut wegens onweer stilgelegd. Na een half uur was het weer niet beter geworden. “We kunnen gezien de verwachtingen niet voor 23.00 uur verdergaan”, aldus de arbiter bij FOX Sports. “Dat is te laat.”

Mooie plaatjes

Het onweer zorgt niet alleen voor problemen, het levert ook mooie plaatjes op:

Foto: ANP

Tags:

Precies tijdens Koningsdag hebben we te maken met buien en wordt het 13-14 graden. Na het weekend valt er minder neerslag en gaat de temperatuur omhoog. Lees meer

Pech voor Max, geen regen dit weekend. De krappe straatjes van de F1 GP in Bakoe liggen er droog bij. Krijgen de coureurs het heet onder de wielen? Lees meer