Koningsdag wordt zeer koud en buiig

Koninginnedag 2010 Amsterdam

Tijdens Koningsnacht en Koningsdag is er grote kans op buien met onweer en hagel. Op Koningsdag warmt het tijdens droge momenten op naar maximaal een graad of 10. Sinds de jaren 80 is het niet meer zo koud geweest op onze koninklijke feestdag (Koninginnedag/Koningsdag). Normaal is het eind april ’s middags ongeveer 16 graden.

Onze meteorologen geven iedereen die het gure weer wil trotseren het advies om zich warm te kleden. Daarnaast adviseren ze om een paraplu of poncho mee te nemen voor de momenten dat er een bui valt. Tijdens neerslag wordt de maximumtemperatuur van 10 graden bij lange na niet gehaald. In een intensieve regen- of hagelbui is het slechts een graad of 5. Een vrij stevige noordwestenwind maakt het voor het gevoel nog kouder. Vooral in de kustprovincies kan tussen de buien door de zon soms schijnen.

Koningsnacht met gevoelstemperaturen onder nul

Ook tijdens de voorafgaande Koningsnacht is het koud met kans op buien. De meest buien bevinden zich dan boven de kustprovincies en gaan daar soms gepaard met een klap onweer, hagel en windstoten. Landinwaarts is het rustiger en is de kans op onweer en hagel wat kleiner en zijn de droge perioden langer. Het koelt in het binnenland tijdens opklaringen af tot dicht bij het vriespunt, in het noordoosten kan het zelfs een graadje vriezen. De gevoelstemperatuur duikt in het hele land een paar graden onder nul.

Het weer met onze koninklijke feestdag sinds 1949

Koningsdag 2016 wordt een van de koudste koninklijke feestdagen uit de geschiedenis. Een top-10 notering ligt binnen handbereik en daarmee wordt het sowieso de koudste koninklijke feestdag (Koninginnedag/Koningsdag) sinds de jaren 80. We komen uit rond de waarde van 1985. Toen werd het in de Bilt maximaal 10,1 graden. De koudste editie ooit is die van 1970. De maximumtemperatuur bedroeg toen 8,6 graden. Daarbij was de zon de hele dag niet te zien.

Hieronder zie je de top-10 van koudste koninklijke feestdagen sinds 1949. De hele top-10 bestaat uit Koninginnedagen die we vierden op 30 april.

Koudste koninklijke feestdagen sinds 1949

Koudste koninklijke feestdagen sinds 1949

Zomerse warmte in 1993

Dat het heel ander weer kan zijn eind april bewijst de maximumtemperatuur van Koninginnedag 1993. Het werd toen zomers warm met 26,9 graden in De Bilt. In 1999 beleefden we de zonnigste editie met op het hoofdstation in De Bilt 13,8 zonuren. De natste editie was daar die van 1955 met 9,6 mm neerslag.

Hieronder de ranglijst met de warmste koninklijke feestdagen sinds 1949:

Warmste koninklijke feestdagen sinds 1949

Warmste koninklijke feestdagen sinds 1949

* In 1950 viel Koninginnedag op een zondag en daarom werd het gevierd op 1 mei.

De geschiedenis van onze koninklijke feestdag

Onze meteorologen hebben de temperatuurranglijsten hierboven zo samengesteld, dat rekening wordt gehouden met de jaren waarin het feest op een afwijkende dag werd gevierd. Sinds 1949 wordt onze koninklijke feestdag gevierd in april. Koninginnedag werd vanaf 1949 tot en met 2013 gevierd op 30 april. Viel het op een zondag dan werd het feest tot 1980 echter verzet naar 1 mei en vanaf 1980 naar 29 april. Sinds 2014 vieren we Koningsdag op 27 april. De eerste editie viel direct op een zondag en daarom werd het feest gehouden op 26 april.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Vandaag werd het in De Bilt niet warmer dan 8,8 graden. De laatste keer dat een dag in eind april (21e […] Lees meer

Sinds 1991 is het eind april (21e t/m 30e) niet meer zo koud geweest als vandaag. De maximumtemperatuur in de […] Lees meer