Koude en natte aanloop naar Pasen

Vanaf dinsdag krijgen we een koude en natte periode. Dagelijks valt neerslag en halverwege de week is er amper zon. Met 4 tot 9 graden is het veel te koud voor de tijd van het jaar. Normaal is het 9 tot 12 graden. Behalve regen is ook kans op hagel en natte sneeuw. Ook neemt de kans op nachtvorst en gladheid tijdelijk toe. Met de Paasdagen kan het weer nog alle kanten op,  maar waarschijnlijk wordt het zachter.

Na een voorjaarsachtige maandag, met vooral in de kustprovincies zon en temperaturen van een graad of 10, slaat het weer dinsdag om. Een lagedrukgebied komt in de buurt van ons land te liggen en veroorzaakt flink wat wisselvalligheid. Ook trekt de wind aan, waardoor het guur aanvoelt.

Het is nog onzeker wat de temperatuur gaat doen. Waarschijnlijk halen we een aantal dagen de 10 graden niet meer. Mogelijk komen we even in flink koudere lucht terecht met maxima van slechts 4 tot 9 graden. ’s Nachts is in de tweede helft van de week kans op vorst en lokale gladheid. Ook is bij buien kans op hagel en natte sneeuw. Of het nog ergens wit wordt is nu nog niet te zeggen.

Weersverwachting voor Paasdagen nog onzeker

In het paasweekend wordt de weersverwachting onzeker. De verschillende weermodellen berekenen maxima variërend van 3 tot 20 graden! Het Weeronline-weermodel laat de temperatuur iets omhoogklimmen naar 9 tot 12 graden. De kans dat het veel te koud blijft met maxima ruim onder 10 graden, is circa 30%. De kans op lentetemperaturen boven 15 graden is slechts 20%. Wel wordt de neerslagkans iets kleiner, maar een geheel droog en zonnig weerbeeld hoeven we niet te verwachten.

Vorig jaar was Pasen ook wisselvallig. Soms scheen de zon flink, maar er waren ook buien die soms gepaard gingen met onweer en hagel. Er stond daarbij veel wind en het was 9-13 graden.

Wat is normaal paasweer?

Op bijna de helft van de Paasdagen lag de maximumtemperatuur in De Bilt tussen 10 en 15 graden. Sinds 1901 kwam de combinatie warm (20 graden of meer) en zonnig weer tijdens Pasen slechts 4% van de tijd voor.

Koud weer is veel vaker aan de orde. Op maar liefst 28% van de Paasdagen lag de maximumtemperatuur beneden 10 graden. De koudste Pasen beleefden we in 1964. Het werd op Eerste Paasdag (29 maart) slechts 3,9 graden en een dag later 4,5 graden. Beide dagen verliepen nat en somber. De laagste nachttemperaturen werden gemeten in 2013. In De Bilt werd het minimaal -5,3 graden op Eerste Paasdag en -3,0 graden op Tweede Paasdag. In Deelen (op de Veluwe) werd het Eerste Paasdag recordkoud met -7,8 graden! Lokaal viel ook wat sneeuw. Meer sneeuw viel in 2008, lokaal zelfs 12 cm!

Dat het wel warm kan zijn merkten we op 24 april 2011. Met 26,0 graden is dit de warmste Eerste Paasdag sinds 1901. Dit is tot dusver de enige keer dat de temperatuur tijdens Pasen naar een zomerse waarde van 25 graden of meer steeg. Tweede Paasdag 2011 was het met 23,9 graden iets minder warm, maar de dag verliep zonovergoten en droog. Totaal over beide Paasdagen was het de warmste Pasen ooit gemeten. Ook scheen de zon maar liefst 24,1 uur. Een zonrecord!

Lees hier meer over het weer tijdens Pasen in het verleden: warm en zonnig weer tijdens Pasen is zeldzaam.


Na regen komt zonneschijn! Haal alvast je barbecue benodigheden voordelig in huis bij de barbecueshop met deze special kortingscode!

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Een groot deel van komend paasweekend is het redelijk weer. Op alle dagen is er ruimte voor de zon, maar […] Lees meer

Maart verloopt kouder dan afgelopen januari. In de wintermaand januari kwam de gemiddelde temperatuur in De Bilt uit op 5,6 […] Lees meer