Jaarwisseling zonder weerextremen

Storm, slagregen en zware windstoten zullen ons tijdens de jaarwisseling geen parten spelen. Ook sneeuwval hoeven we niet te verwachten. Het kan wel een beetje regenen. Als het droog blijft en opklaart is er kans op lokale vorst. Door het afsteken van vuurwerk zal het wel mistig worden. Zoals het er nu naar uitziet zal de wind niet wegvallen en dan is de kans op zeer dichte vuurwerkmist gering.

Een week voor Oud en Nieuw is een gedetailleerde verwachting niet te geven. Het is zeker nog niet duidelijk of het precies rond de jaarwisseling droog blijft. Maar zeer waarschijnlijk is het wel vrij rustig weer door een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Hierdoor kunnen stormen vanaf de oceaan ons land niet bereiken. Overlast door zware windstoten of slagregen hoeven we niet te verwachten. Het zal eerder een beetje miezeren, maar ook een mix van droge perioden en een paar kleine regenbuien is mogelijk.

Of het droog blijft zal grotendeels afhangen van de windrichting. Komt de wind uit het westen of noordwesten dan heb je in de winter vaak kans op een klein beetje regen. Als er nauwelijks wind staat, of wanneer de wind uit het zuiden tot oosten komt, dan hebben we een goede kans op een droge jaarwisseling. Als het daarbij opklaart kan het lokaal een beetje vriezen.

Op oudejaarsdag is het met 7-8 graden waarschijnlijk iets warmer dan normaal. Gewoonlijk is het eind december 4 tot 6 graden. In de avond daalt de temperatuur naar 2-5 graden. Daarmee is de kans op sneeuwval heel klein. Mocht het lokaal een graadje vriezen dan is er wel een kleine gladheidskans.

Vuurwerkmist

Door het afsteken van vuurwerk is het rond de jaarwisseling vaak neveliger dan normaal en na middernacht kan het zicht tijdelijk verder verslechteren. Vooralsnog wordt het geen windstille avond en nacht en daardoor is de kans op zeer dichte mist door vuurwerk gering.

Foto: ANP

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.
27 december 2018

Jaarwisseling dichte mist?

Deze Oud en Nieuw vuurwerk afsteken of bekijken? Goed nieuws! Het blijft waarschijnlijk droog. Maar wat doet de wind, en ontstaat bij jou ook mist? Lees meer

In Nederland beleven we weer eens een Kerst met temperaturen rond normale waarden. Hoe anders is dat Down Under in Australië. Lees meer