Spaanse premier belooft noodhulp na storm Gloria

De Spaanse premier Pedro Sanchez belooft noodhulp aan te bieden om de gevolgen van de zware storm Gloria in het oosten van Spanje aan te pakken, waar regenval, rukwinden en enorme golven minstens elf mensen hebben gedood.

De schade in Spanje is groot. Bruggen zijn ingestort, spoorlijnen zijn beschadigd en hele stranden zijn weggevaagd. Dat kwam door golven tot 13,5 meter hoog en rukwinden met snelheden tot 144 kilometer per uur. Bij honderdduizenden huishoudens viel de stroom uit en landbouwgronden zijn overstroomd. Vijf mensen worden nog steeds vermist. De regering komt vrijdag bijeen voor een spoedvergadering om de veiligheid in het land te waarborgen. Bovendien bespreken ze de nodige spoedreparaties op korte en middellange termijn.

“Ik denk dat het op dit moment belangrijk is dat we ons verenigen, dat we schouder aan schouder werken en samenwerken”, zei Sanchez. De storm is volgens de nationale autoriteiten geluwd, maar er zijn nog wel meer dan honderd wegen gesloten.

In de Spaanse badplaats Tossa de Mar ten noorden van Barcelona heeft de sterke wind van storm Gloria zeeschuim door de straten geblazen. Dat geeft een wel heel zeldzaam beeld van de stad. Het geelwitte schuim is op sommige plekken wel een meter hoog en laat zich lastig opruimen, zo is te zien op video’s die op sociale media te zien zijn.

De weersverwachting voor Spanje lees je hier.

Foto: EPA

Tags:

De regering van Spanje komt in spoedvergadering bijeen om de impact van storm Gloria te bespreken. Het dodental is inmiddels opgelopen naar dertien. Lees meer

24 januari 2020

Weersomslag op komst!

Vanaf zondag wordt het onstuimig en zacht. De wind is duidelijk aanwezig met dinsdag zelfs een (kleine) kans op een zuidwesterstorm. Lees meer